FunX

Kyana (16) zat twee weken opgesloten in slaapkamer door coronabesmetting

  1. Newschevron right
  2. Kyana (16) zat twee weken opgesloten in slaapkamer door coronabesmetting

Twee weken lang zat de 16-jarige Kyana opgesloten in haar kamer en dat helemaal in haar eentje. Damn! Ze mocht met niemand van haar gezin in contact komen, want Kyana raakte besmet met het coronavirus. Ze is nu gelukkig aan de herstellende kant en vertelde in Start met Fernando hoe het met haar gaat.

Bezoek huisarts

Het begon allemaal op 16 maart voor Kyana. Ze werd 's ochtends wakker en er was nog niets aan de hand. Met de dag mee begon zij zich echter opeens heel ziek te voelen. Haar ouders adviseerden haar even rustig op haar kamer te gaan zitten en belden de GGD op. "Mijn klachten kwamen exact overeen met het coronavirus. [...] De dag erna kwam de huisarts en die zei dat hij mij niet kon testen, maar hij wist eigenlijk wel zeker dat het om het coronavirus ging." Kyana's moeder hield al die tijd een blog bij en beschreef het bezoekje van de huisarts:

"Vanochtend om 9 uur kwam de huisarts. Ze was de eerste coronapatiƫnt voor hem. Voor het eerst dus het hele protocol van pak aantrekken enzovoort. Mensen, er is echt een tekort aan materiaal. Er was geen speciale bril voor handen, hij had een fietsbril mee ter bescherming bij gebrek aan beter, maar die kon niet over zijn eigen bril. Deze mensen die ons moeten verzorgen als het ons overkomt, zijn nu verplicht om een soort Russisch roulette te spelen met hun eigen gezondheid, enkel en alleen omdat er niet genoeg materiaal voor handen is."

De voorbereidingen van de huisarts bij Kyana thuis. Foto: comeonletsdothis.com

Facetimen

Alleen mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden op dit moment getest. Voor Kyana was dat gelukkig niet het geval, maar ze moest wel twee weken lang uitzieken en zich opsluiten in haar slaapkamer. Maar hoe houd je dat vol? Want op een gegeven moment heb je alle series en films wel gezien op Netflix. Vooral het samen zijn met haar gezin miste Kyana heel erg. "Het werd op een gegeven moment best wel zwaar, omdat je helemaal alleen bent. Je ziet niemand. Het eten werd voor mijn deur gezet, dan klopte mijn moeder aan en als ik de gangdeur beneden dicht hoorde gaan, mocht ik het pakken. Tijdens het eten ging ik Facetimen met mijn familie, zodat ik er toch wel een beetje bij was." Ook de verjaardag van haar zusje moest ze skippen en via Facetime meevieren."Mijn moeder heeft haar alles uitgelegd en ze begreep het. Ze liet af en toe tekeningen achter voor mijn deur om met me te communiceren en mij op te vrolijken."

"Het is geen griepje"

Gelukkig had Kyana afgelopen zaterdag tot zondag 24 uur lang geen klachten meer. Op advies van de kinderarts mocht ze na twee weken eindelijk haar slaapkamer uit. "De kinderarts zei wel dat ik alleen nog met een mondkapje en handschoenen mijn kamer uit mag. Dat komt omdat ik van mezelf al zwakke longen had. Als mijn familie bijvoorbeeld een griepbacterie heeft, kan mijn lichaam dat nu niet aan. Ik ben nog wel heel warrig en vergeet dingen snel." Tegen de mensen die nog steeds moeite hebben om anderhalve meter afstand te houden, wil Kyana ook nog iets zeggen:

"Het is niet maar gewoon een griepje. Het kan wel zo zijn dat jij er niet heel ziek van wordt, maar misschien iemand anders wel. En je ziet het: je kan er ook zelf heel ziek van worden natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie