FunX

Ultraloopster Sameena zet zich in tegen seksueel misbruik en mensenhandel

foto: Privébeeld Sameena
  1. Newschevron right
  2. Ultraloopster Sameena zet zich in tegen seksueel misbruik en mensenhandel

Vandaag is het de Europese Dag tegen Mensenhandel en ultraloopster Sameena van der Mijden zet zich hiervoor in. Ze strijdt tegen seksueel misbruik en mensenhandel door haar eigen verhaal over loverboys en gedwongen prostitutie te delen. Daarnaast zet ze haar carrière als topsporter in om geld in te zamelen, voor preventieve zorg en nazorg voor slachtoffers van mensenhandel.

Sameena van der Mijden

Sameena heeft zich altijd erg geschaamd voor wat haar in het verleden overkomen is. "Ik dacht echt: 'Hoe kon ik dit laten gebeuren? Hoe ben ik hierin getrapt?' Het raakt je persoonlijke integriteit heel diep", zegt ze. Om deze reden vond Sameena het moeilijk om met mensen te praten over haar gevoelens en over het trauma dat ze aan de gebeurtenissen overhield. Toen ze eenmaal uit de situatie was, begon ze met hardlopen en kwam ze erachter dat dit een soort van therapie voor haar was. "Ik merkte dat ik mijn hoofd even leeg kon maken tijdens het hardlopen, dus het was echt een uitlaatklep voor me."

Sameena merkt al snel dat ze het ook leuk vindt om te doen en dat ze er goed in is. Ze begint serieus te trainen voor hardloopwedstrijden en pusht zichzelf iedere keer om een stapje verder te gaan. En zo is het balletje gaan rollen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ultraloopster

Intussen heeft de ultraloopster een aantal verbluffende titels op haar naam staan. Zo is ze Nederlands kampioen van 100 kilometer hardlopen, heeft ze 245 kilometer gelopen binnen 33 uur en heeft ze 1000 kilometer gelopen binnen 10 dagen. Sameena zet haar carrière als topsporter nu in om geld in te zamelen voor verschillende goede doelen. "Het is heel erg belangrijk dat de slachtoffers van mensenhandel de goede hulp krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om preventief informatie te verschaffen aan jongeren over loverboys/ lovergirls", aldus Sameena. Volgens haar gaan loverboys mee met de tijd. "Het idee dat loverboys of -girl iemand veel cadeautjes en complimentjes geven, is achterhaald. Er gebeurt nu veel sneller iets via Snapchat of Instagram waarbij je misschien een intieme foto van jezelf deelt en hier later spijt van krijgt", zegt ze. De ultraloopster heeft haar eigen ervaringen over gedwongen prostitutie opgeschreven in haar boek. "Mijn doel was om mensen een inkijkje te geven in hoe mensenhandel er echt aan toe gaat en hoe moeilijk het is om uit die situatie te komen", vertelt Sameena.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp slachtoffers mensenhandel

Sameena vertelt dat ze naast het steunen van goede doelen ook graag wil focussen op haar droom om een eigen stichting op te zetten. "Ik wil een veilige plek creëren voor slachtoffers, waarbij de focus ligt op het contact met elkaar en op samen bewegen in de buitenlucht. In tegenstelling tot de gesloten inrichtingen waar (minderjarige) slachtoffers in terecht komen", aldus de ultraloopster. Ze is van mening dat er nog een hoop veranderd kan worden aan de huidige nazorg voor de slachtoffers van mensenhandel. "De slachtoffers worden nu vaak geïsoleerd van de samenleving, terwijl ze later weer terug moeten keren. Ik denk echt dat dat niet de oplossing is", meent Sameena. Als er mensen zijn die een plek zoeken waar ze terecht kunnen, raadt Sameena graag een opvang in Leeuwarden aan. "De hulpverleners daar beschikken over de juiste expertise en staan klaar om je te helpen."

Geen aangifte bij seksuele uitbuiting

Uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV) bleek vorige week dat minderjarigen bijna nooit aangifte van seksuele uitbuiting doen, ondanks dat er bij hulporganisaties tientallen slachtoffers in beeld zijn. Bij seksuele uitbuiting gaat het om een vorm van mensenhandel waarbij iemand een ander dwingt om seksuele handelingen uit te voeren.

Volgens Pointer doen minderjarigen liever geen aangifte vanwege angst en gebrek aan vertrouwen in autoriteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie