FunX

Moet het verboden worden om te betalen voor seks?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Moet het verboden worden om te betalen voor seks?

Een van de dingen waar Nederland - en met name Amsterdam - toch wel bekend om staat, is het feit dat het hier legaal is om als prostituee te werken of er een te bezoeken. De jongerenbeweging Exxpose wil hier nu verandering in brengen. Met een petitie voor een verbod op betaalde seks hopen ze het debat op gang te brengen en uiteindelijk een nieuw beleid in te voeren. Vandaag leveren ze daarom 40.000 handtekeningen in bij de Tweede Kamer.

Er zijn echter een hoop sekswerkers die niet blij zijn met die petitie. Foxxy, woordvoerder van belangenorganisatie voor sekswerkers PROUD, vertelde in Turn Up! waarom.

"Sekswerkers vinden altijd wel een manier om te gaan werken, dus dan gaan ze het illegale circuit in. En dat houdt in dat er meer misstanden plaats gaan vinden.

Wat wil Exxpose?

Exxpose wil dat het kopen van seks strafbaar wordt. Ze willen daarom dat het nordic model wordt ingevoerd dat momenteel al geldt in Frankrijk, Zweden en Noorwegen. Dat houdt in dat de kopers van seks strafbaar zijn, maar de sekswerkers niet. Zij krijgen hulp aangeboden. Op die manier hopen ze een einde te maken aan ongelijkheid en uitbuiting, zaken die volgens campagneleider Willemijn de Jong vaak voorkomen in de prostitutie. "Wij zien dat in de praktijk kwetsbare vrouwen worden uitgebuit", vertelt ze tegen NOS. Volgens haar is het percentage dat het werk echt leuk vindt om te doen, heel klein.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

geen goede oplossing?

Volgens Foxxy gaat het strafbaar maken van de betalers niet zorgen voor minder uitbuiting. "Sekswerkers vinden altijd wel een manier om te gaan werken, dus dan gaan ze het illegale circuit in. En dat houdt in dat er meer misstanden plaats gaan vinden." Ze vertelt dat ze heel veel sekswerkers kent die dit werk uit eigen wil doen, omdat ze het leuk vinden. Ze ontkent niet dat er slachtoffers zijn van mensenhandel, maar volgens Foxxy zijn dat er veel minder dan dat er geroepen wordt. Decriminaliseren van betaalde seks zou volgens haar en de rest van PROUD een betere oplossing zijn: "We moeten worden gezien als normale zzp-ers. [...] Behandel ons gewoon als ieder ander!"

"Iedereen heeft behoeftes. Het is toch heel goed dat mensen naar een sekswerker kunnen gaan om aan die behoefte te voldoen en geen mensen gaan lastigvallen op straat?"

eng plan

Er zijn meer partijen die het mogelijke nieuwe beleid geen goed idee vinden. Zo noemt sekswerkdeskundige Yvette Luhrs het plan 'doodeng'. Ze vertelt aan NOS dat het beleid in Zweden juist tot meer geweld heeft geleid, omdat de 'slechte' klanten overblijven. Sekswerkers moeten namelijk wel gewoon de huur betalen en zullen daarom sneller deze 'slechte klanten' gaan aannemen, geeft Yvette aan.

Het decriminaliseren van prostitutie vindt Yvette, net als Foxxy en mensenrechtenorganisatie Amnesty International, een beter idee. Wanneer sekswerkers dezelfde rechten hebben als anderen, kunnen ze makkelijker naar de politie stappen wanneer er sprake is van problemen.

Wat vind jij?

Meepraten over dit onderwerp? Luister aanstaande zondag om 17:00 naar TopiX. Daar wordt verder gediscussieerd over het wel of niet strafbaar maken van prostitutie.

Ster advertentie
Ster advertentie