FunX

Online frauderen via F-Game: "Als geldezel is de pakkans bijna honderd procent"

foto: NOS Stories
  1. Newschevron right
  2. Online frauderen via F-Game: "Als geldezel is de pakkans bijna honderd procent"

"Ben je 18-plus en wil je snel geld verdienen? Slide dan in m’n DM!" De kans is groot dat je dit soort comments weleens voorbij hebt zien komen op Instagram en TikTok. Hiermee word je de F-Game ingelokt: het online fraudenetwerk voor jongeren. Nina van NOS Stories deed hier onderzoek naar en sprak met jongeren die online frauderen. Tegen Sander en Vonneke vertelt ze wat ze heeft ontdekt.

Online frauderen met F-Game: "Steeds meer jongeren lichten mensen op"

Jongeren steeds vaker betrokken

NOS maakte gisteren op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie bekend dat steeds meer jongeren betrokken zijn bij cybercrime. Terwijl in 2018 nog bij 33 procent van dat soort zaken iemand van 21 jaar of jonger verdachte was, was dat vorig jaar al 47 procent. "Wij vroegen ons af hoe dat kan", aldus Nina. "Eén van die redenen is dat cybercrime online heel erg gepromoot wordt."

WhatsApp- en bankhelpdeskfraude

F-Game staat voor 'Fraude Game', legt Nina uit. "Jongeren gebruiken die term om over online fraude te spreken. Je ziet het vaak voorbijkomen bij video's met veel pinpassen en geld." In tegenstelling tot 'reguliere' misdaad zijn jongeren wat betreft cybercrime op veel meer verschillende plekken en manieren te benaderen dan alleen op straat. Soms worden er zelfs influencers ingezet.

"Op TikTok zijn heel veel video's onder dit soort hashtags (zoals #FGame, red.) waarin wordt laten zien hoeveel geld mensen pakken", vertelt Nina. "Jongeren reageren daar dan op met 'Ik wil ook in F-Game' of ze worden benaderd met 'Wil je dit ook leren? Snap me of kom naar deze Telegramgroep'."

Scripts en telefoonnummers te koop

In zo'n Telegramgroep kan je vervolgens van alles kopen om online te frauderen. Bijvoorbeeld scripts voor een scamgesprek op WhatsApp of lijsten met contactgegevens. "Je hoeft je maar één keer bij een website aangemeld te hebben waar een hacker heeft ingebroken en je gegevens komen in dat soort lijsten terecht."

Bankhelpdeskfraude

Binnen de F-Game komen verschillende vormen van online fraude voor, zoals de bekende vriend-in-noodscam via WhatsApp of het plaatsen van valse advertenties op Markplaats. De meest voorkomende vorm is bankhelpdeskfraude, zo vertelt Nina. "Dan word je gebeld door iemand die zich voordoet als jouw bank. Ze zorgen er dan voor dat je daadwerkelijk de naam van je bank op je scherm ziet staan. Dat kan met allerlei trucjes, dat heet 'spoofing'."

Die persoon vertelt je dan vervolgens dat er fraude is gepleegd met je bankpas en dat je snel geld moet overmaken naar een andere rekening. "Op die manier proberen ze je geld afhandig te maken."

Pakkans

F-Game is onder andere populair omdat er wordt geclaimd dat de pakkans heel klein is. "Daders zitten achter een computer, gebruiken VPN's (Virtueel Particulier/Privé Netwerk, red.) en doen het op plekken die niet aan ze gelinkt kunnen worden, zoals Airbnb's. Wie wel vaak - bijna altijd - gepakt worden, zijn de geldezels. Zij worden in de F-Game ook wel spitta's genoemd."

Wanneer je via TikTok of Insta naar zo'n F-Gamegroep wordt gelinkt, is de kans groot dat jij als spitta wordt gebruikt. Ze hebben jouw bankrekening dan nodig om het geld binnen te halen terwijl ze zelf anoniem blijven. "Je naam staat gelinkt aan de bankaccounts en de politie kan dat gewoon traceren." En dan is de pakkans zo goed als honderd procent.

Geen schuldgevoel

Online fraude maakt veel slachtoffers, maar daar zijn niet alle daders zich bewust van. "Doordat ze iemand niet in het echt zien, zeggen ze dat ze daar minder besef van hebben en dat het daardoor makkelijker is", aldus Nina. "Je blokkeert diegene gewoon en gaat weer door naar de volgende. Het is heel anoniem."

In de video van NOS Stories vertelt een 17-jarige anonieme jongen hoe hij fraude pleegde en geldezels binnenhaalde. "Het boeide me vrij weinig. Ik keek vooral naar hoeveel geld ik had en wat ik ermee kon doen. Ik dacht er niet echt goed bij na. Het boeit me nu iets meer, omdat je mensen pijn doet, maar ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan."

Wil je meer weten over F-Game en de verhalen van daders en slachtoffers? Check onderstaande YouTube-video van NOS Stories.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie