OMG

Vrouw pakt mannen die haar vader oplichtten via WhatsApp op slimme manier terug

foto: Alex Ruhl / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Vrouw pakt mannen die haar vader oplichtten via WhatsApp op slimme manier terug

Je hebt er vast al wel eens over gehoord: oplichters die zich in WhatsApp-berichtjes voordoen als een familielid dat geld nodig heeft. Een groeiend probleem waardoor mensen soms nietsvermoedend duizenden euro's overmaken, om dat geld vervolgens nooit meer terug te zien. Ook een 71-jarige man uit Doetinchem werd hier het slachtoffer van, maar zijn dochter wist de daders op een slimme manier terug te pakken, zo meldt Tubantia.

Appje van "dochter"

De man en zijn vrouw kregen van een onbekend nummer een appje met de - inmiddels beruchte - tekst dat hun "oudste dochter" een nieuwe telefoon heeft. Of ze even 1200 euro naar haar konden overmaken. De man besloot het te doen, maar kwam er al snel achter dat dat geen slimme zet was. Toen hij zijn echte dochter op haar werk belde, bleek hij te zijn opgelicht.

Koekje van eigen deeg

De man deed aangifte, maar daar liet zijn andere dochter het niet bij zitten. Zij besloot de oplichters een koekje van eigen deeg te geven. Ze appte het onbekende nummer en speelde het spelletje mee: "Ik hoor net van pa en ma van je problemen met je telefoon. Wat sukkelig allemaal, kan ik je helpen door wat geld over te maken?"

De oplichters hapten en de jongste zus bedacht vervolgens een manier om de oplichters op heterdaad te kunnen betrappen. Ze deed alsof er alleen maar cash geld beschikbaar was. "Hoeveel kun je missen?", was de vraag van de oplichters. De zus antwoordde dat er 2500 euro klaar zou liggen in een envelop in een blauwe container, maar meldde erbij dat ze zelf 's avonds niet thuis zou zijn. Ze gaf vervolgens een adres door van een huis waarvan ze wist dat de bewoners er niet zijn en schakelde de politie in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgepakt

Afgelopen dinsdagavond hielden agenten de locatie in de gaten en rond 23:00 uur verschenen er drie mannen bij de afgesproken plek. Twee van hen werden gelijk gearresteerd, eentje wist te ontsnappen, maar werd later die nacht alsnog opgepakt. Ze zitten nu alle drie vast en er wordt verder onderzoek gedaan naar de zaak. "Een knap opgezette val van een van de familieleden", aldus de politie.

Kees van der Spek hielp Youssef

FunX-dj Youssef kreeg vorig jaar ook zo'n oplicht-appje. Hij vroeg toen misdaadjournalist Kees van der Spek om hulp, die hem uitlegde hoe dit soort oplichters te werk gaan en hoe hij ze weet te pakken.

Ster advertentie
Ster advertentie