FunX

De anonimiteit van Telegram: "Mensen wanen zich anoniem en gaan een spoor achterlaten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De anonimiteit van Telegram: "Mensen wanen zich anoniem en gaan een spoor achterlaten"

Telegram wordt steeds populairder, omdat je met deze chat-app anoniemer zou zijn dan met bijvoorbeeld WhatsApp. Maar tijdens de rellen van een paar weken terug, werden een aantal mensen toch opgepakt aan de hand van Telegram-berichten. Dus hoe anoniem is Telegram nou echt? Dat heeft Maxime uitgezocht voor NOS Stories en bij 7/11 deelde zij de uitkomsten van haar onderzoek.

Maxime van NOS Stories deelt in gesprek met Sander de uitkomsten van haar Telegram-onderzoek

Redelijk anoniem

Volgens Maxime is Telegram zelf redelijk anoniem. "Het geeft je de tools om je gesprekken te versleutelen, je berichten te verwijderen en niet je telefoonnummer te laten zien; in plaats daarvan kan je een username gebruiken." Volgens haar wordt de app echter minder anoniem door fouten die gebruikers zelf maken. "Veel mensen, als ze in groepen zijn, wanen zich anoniem en gaan dan een spoor achterlaten. Dan laten ze dus toch wat informatie los. Dat zag je ook zeker in die relgroepen, waardoor je dus toch niet zo anoniem bent als je denkt." Op basis van kleine informatiestukjes kan dus toch achterhaald worden wie je bent. "Het is soms alleen al de manier waarop je met elkaar praat. Op basis daarvan kan je al gelinkt worden aan een social media-profiel."

Criminele handelaren

Telegram wordt vaak ook gebruikt door criminele handelaren. Tijdens het onderzoek voor NOS Stories werd er geprobeerd in contact te komen met dit soort gebruikers, wat in eerste instantie niet resulteerde in de meest prettige reacties. "Mensen gingen ons exposen in andere groepen. Van iemand kreeg ik ook 'lik me ballen' terug. Iemand anders zei: 'wat denk je nou zelf?'" Uiteindelijk is het toch gelukt met twee handelaren te spreken die de nodige informatie wilden delen over anonimiteit. "Een drugshandelaar en iemand die in accounts dealt", zegt Maxime. Bekijk het gehele item van NOS Stories hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie