FunX

Hogescholen bezorgd over minder aanmeldingen: "Je kan beter een jaar wachten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hogescholen bezorgd over minder aanmeldingen: "Je kan beter een jaar wachten"

Veel hogescholen zijn bezorgd. Het aantal aanmeldingen voor het aankomende collegejaar is namelijk aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. Voor beroepen waarin een enorm tekort is aan geschoolde mensen, is deze ontwikkeling extra zorgwekkend. Fernando sprak hierover met Emma, voorzitter van de Amsterdamse studentenvakbond (ASVA) in de ochtendshow.

Plannen om te gaan studeren? Volgens de studentenvakbond kun je beter even wachten

Afschaffing leenstelsel

Emma vindt het jammer dat er aankomend studiejaar minder studenten de schoolbanken induiken, maar ze begrijpt wel waarom veel mensen een opleiding in het hoger onderwijs nog even voor zich uit schuiven. "Ik denk dat deze ontwikkeling te maken heeft met de afschaffing van het leenstelsel en het nieuwe stelsel dat volgend jaar wordt ingevoerd. Als je nu gaat studeren dan weet je dat je aanzienlijk duurder uit bent dan wanneer je een jaartje wacht." De basisbeurs keert namelijk in het collegejaar 2023/'24 weer terug, maar hoe dat er precies uit komt te zien is vooralsnog onduidelijk.

Ook het loslaten van alle coronamaatregelen heeft helaas niet tot nauwelijks effect op het aantal studenten dat komend jaar aan een studie. "Je ziet bij mensen die nu aan het afstuderen zijn dat zij wel zoiets hebben van: 'Eindelijk kunnen we weer normaal naar school toe.' Voor mensen die nog gaan studeren is het wel of niet dragen van een mondkapje niet de reden waarom ze wel of niet gaan studeren."

De nood is hoog

Hogescholen maken zich vooral druk om het teruglopende aantal aanmeldingen voor opleidingen op het gebied van de gezondheidszorg (5 procent minder aanmeldingen) en de pabo (10 procent minder aanmeldingen). Zorgmedewerkers en leerkrachten zijn momenteel namelijk hard nodig. "Het dalende aantal aanmeldingen is bij zorgopleidingen en de pabo net zo groot als bij andere opleidingen, maar bij die opleidingen is de nood extra hoog. Er is namelijk veel vraag naar personeel. De impact van het aantal aanmeldingen is daarom veel groter in die beroepenvelden", aldus Emma.

Quote

Ik denk dat we kunnen stellen dat het leenstelsel een mislukt project is.

Emma

'Nog even wachten met aanmelden'

Hoewel Emma liever ziet dat mensen weer in de schoolbanken duiken, geeft ze het advies aan potentiële studenten om nog even te wachten met aanmelden. "Ik zou gewoon een jaar wachten. Ik denk dat we kunnen stellen dat het leenstelsel een mislukt project is en het is heel gek als de regering nu opeens zeg: 'We weten dat het leenstelsel heeft gefaald, maar zie het even door de vingers en betaal je studie met het huidige leenstelsel.' Ik vind niet dat we weer de rekening bij de studenten neer moeten leggen, terwijl je weet dat er volgend jaar een nieuw stelsel komt."

Ster advertentie
Ster advertentie