FunX

Jongeren over hun studieschuld: "Het kabinet laat ons in de steek"

foto: Eda Külekçi
  1. Newschevron right
  2. Jongeren over hun studieschuld: "Het kabinet laat ons in de steek"

Op het Museumplein in Amsterdam zijn zaterdag zo'n 6.000 tot 7.000 demonstranten samengekomen om een hogere compensatie te eisen voor studenten die onder het zogenoemde leenstelsel studeerden. Volgens Ama van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) krijgt deze generatie studenten met veel grote problemen te maken: de wooncrisis, de klimaatcrisis en nu ook de coronacrisis. "Dat zijn dingen die onze generatie moet gaan oplossen. Als je weet dat je daaraan moet beginnen zonder een financiële bestaanszekerheid, lijkt dat een onmogelijke opgave." FunX was aanwezig bij het compensatieprotest en sprak met verschillende jongeren over hun zorgen over hun studieschuld.

Compensatie
Volgens Ama Boahene, voorzitter van de LSVb, moeten studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd een betere compensatie krijgen. "Het bedrag dat het kabinet daar nu voor uittrekt is veel te laag om studenten op een eerlijke manier te compenseren."

Gevolgen tijdens studie
In 2015 werd het leenstelsel geïntroduceerd, waardoor studenten geld moesten lenen om te kunnen studeren. Dat leenstelsel wordt nu afgeschaft, maar een grote groep studenten die tussen 2015 en 2020 heeft gestudeerd, heeft de basisbeurs niet gekregen zoals andere generaties dat wel kregen. Volgens Ama heeft dat ertoe geleid dat de studenten van deze generatie allerlei dingen hebben gelaten tijdens hun studie, om maar zo snel mogelijk af te studeren en geen hogere schulden op te bouwen. "Denk aan op kamers gaan, een tijdje in het buitenland studeren of extra vakken volgen. Dat zijn dingen die een belangrijk onderdeel van je studietijd kunnen zijn."

Gevolgen na studie
Moeten lenen om te kunnen studeren heeft tot veel mentale druk geleid bij studenten, vooral wanneer je na je studie met een torenhoge studieschuld zit opgescheept. En dat heeft grote gevolgen volgens Ama: "Als je bijvoorbeeld een huis wil kopen, kan het lastig worden om een hypotheek aan te vragen wanneer je een hoge studieschuld hebt." Daarom moet het kabinet deze groep studenten compenseren, ook de studenten die veel hebben gewerkt of van hun ouders hebben geleend om hun schuld laag te houden. Volgens Ama zijn die namelijk ook slachtoffer geworden van het leenstelsel. "Het kabinet moet de basisbeurs geven aan alle studenten die dat niet hebben gehad."

Adesa (21)

Quote

Soms ben ik bang dat ik tot mijn veertigste bij mijn ouders moet blijven wonen.

Adesa (21)

foto: Eda Külekçi

Adesa (21)

"Het leenstelsel heeft invloed op de keuzes die ik maak. Ik zou tijdens mijn studie graag op kamers willen gaan, maar dat doe ik niet omdat mijn studieschuld dan nog verder zou oplopen. Daardoor loop ik veel sociale contacten mis en dat heeft invloed op mijn mentale gezondheid.

Het leenstelsel bezorgt veel kopzorgen. Ik heb zo'n grote schuld, alleen al door het collegegeld dat ik moet betalen. Als ik straks een huis wil kopen, wordt dat waarschijnlijk moeilijk. Soms ben ik bang dat ik hierdoor tot mijn veertigste bij mijn ouders moet blijven wonen, terwijl eerdere generaties het zoveel makkelijker hadden. We zijn echt een pechgeneratie, heb ik het idee."

Bas (25)

Quote

Ik heb geen hoopvol beeld van de toekomst.

Bas (25)

foto: Eda Külekçi

Bas (25)

"Ik heb een flinke studieschuld en al het geld dat ik nu verdien voelt niet als van mij, want er wordt verwacht dat ik het terugbetaal. Daardoor heb ik geen lekkere start na mijn studie en dat voelt machteloos. Soms vraag ik me af waar ik nu eigenlijk aan begin, ik heb geen hoopvol beeld van de toekomst. Een huis kopen is al moeilijk door de huizenmarkt en dat wordt door deze studieschuld alleen maar moeilijker. En dat terwijl een dak boven je hoofd een primaire levensbehoefte is."

Selina (21)

Quote

Het kabinet laat ons in de steek.

Selina (21)

foto: Eda Külekçi

Selina (21)

Onze generatie studenten moet zich te pletter werken, kan geen huis vinden en heeft ook nog eens te maken met de coronacrisis. Ik heb inmiddels een behoorlijke studieschuld opgebouwd. Ik maak me zorgen over mijn toekomst. Door mijn studieschuld kan ik later misschien niet aan een hypotheek komen. Dat geeft heel veel stress en demotiveert me voor mijn verdere loopbaan. En dan krijgen we een studievoucher van duizend euro? Dat is veel te weinig. Het kabinet laat ons in de steek."

Leona (23)

Quote

Ik heb niet dezelfde mogelijkheden gehad als de mensen voor en na mij.

Leona

foto: Eda Külekçi

Leona (23)

"Mijn ouders hebben het geld niet om mij financieel te kunnen steunen, dus tijdens de eerste jaren van mijn studie heb ik veel gewerkt om niet te hoeven lenen. Ik werkte wel vijfentwintig uur per week naast mijn fulltime studie. Daardoor kreeg ik een burn-out en heb ik moeten stoppen met werken. Ik moet nu wel lenen, maar daardoor loop ik een achterstand op die ik niet wil hebben. Ik heb het gevoel dat ik niet dezelfde mogelijkheden heb gehad als de mensen voor en na mij."

Ster advertentie
Ster advertentie