FunX

Abbie ging undercover bij 'homogenezers': "Het heeft zoveel psychische gevolgen"

foto: Instagram: @abbiechalgoumfoto: Instagram: @abbiechalgoum
  1. Newschevron right
  2. Abbie ging undercover bij 'homogenezers': "Het heeft zoveel psychische gevolgen"

Deze week werd bekend dat controversiële therapieën, die homoseksualiteit zouden 'genezen', strafbaar worden in Nederland. Abbie Chalgoum ging twee jaar geleden undercover om deze 'homogenezingstherapieën' te onderzoeken. Hij vertelde er meer over aan Sander in 7/11.

Intakegesprek

Abbie schreef zich in bij meerdere instanties en deed daarbij alsof hij een homoseksuele man was die worstelde met zijn gevoelens. Bij de eerste instantie begon het allemaal met een intakegesprek bij een man die zich voordeed als dominee. "Dat duurde bijna een uur en er waren meerdere mensen aanwezig. Op een gegeven moment stond ik even alleen en werd ik aangesproken door een van de organisatoren van de bijeenkomst. Die nam me vervolgens mee naar een kamertje."

Eenmaal in het kamertje aangekomen, vroeg de man hoe het met Abbie ging. Abbie antwoordde dat hij simpelweg wilde 'genezen'. Heel sneaky, achter gesloten deuren, vertelde de man dat dat kan. "Hij zei dat hij ooit een vrouw had 'genezen' door middel van een of andere 'hemelse rechtbank'. Daarin is God de rechter, de duivel de aanklager en Jezus je advocaat. Ik moest dus alles 'opbiechten' om 'genezen' te worden en samen met hem bidden. Heel overtuigd zei hij dat hij mij kon 'genezen'. Dat is op z'n zachtst gezegd heel bizar."

Mapjes wissen

Abbie werd voor zijn onderzoek ook bij een andere instantie uitgenodigd door een man die zichzelf voordeed als imam. "De eerste vraag was: 'Ben je zo geboren of kwam het pas op latere leeftijd?' Ik had als smoes dat ik homoseksuele gevoelens kreeg toen ik acht jaar was. De man gaf uiteindelijk mijn omgeving de schuld en zei dat we dat 'heel makkelijk' konden omzetten. Hij had het over mapjes in mijn hoofd die hij kon wissen."

Gestoken met scheermesje

Dat 'wissen' gebeurde door middel van cupping. Dat is een onbewezen alternatieve geneeswijze - een soort massagevorm - waarbij glazen op het lichaam worden geplaatst en de huid vervolgens vacuüm trekken. "Cupping is omstreden, maar veel mensen hebben er ook goede ervaringen mee. De man zei dat het alle slechte stoffen in mijn lichaam weg zou zuigen en reciteerde uit de Koran. Dat duurde ongeveer drie minuten, waarna hij al die glaasjes van mijn lichaam haalde. Toen pakte hij een scheermesje en begon hij kleine sneetjes in mijn lichaam te snijden. Dat deed hij vijftig keer per glas en ik had er zeven op mijn lichaam, reken maar uit."

Ook bij kinderen

Abbie ging kapot van de pijn en kreeg niet veel later iets enorm zorgwekkends te horen van de man. "Hij zei: 'Ik doe dit ook bij kinderen'. Het voelde alsof de wereld onder mijn voeten vandaan werd getrokken. Ik dacht: oh mijn god, er zijn dus ouders die hun kinderen hier brengen om hen te 'genezen'. Dat deed me zoveel pijn."

"Er zijn genoeg jongeren die twijfelen over hun geaardheid en dan komt zo'n idioot je vertellen dat je niet 'normaal' bent en dat hij je kan 'genezen'. Dat heeft zoveel psychische gevolgen. Daarom ben ik blij dat dat nieuwe wetsvoorstel eindelijk gaat komen. Dit soort praktijken moeten aangepakt worden."

Het onderzoek van Abbie is op Videoland te zien in het programma 'Ewout &'.

Ster advertentie
Ster advertentie