FunX

Luna (23) is spookstudent en verbergt al twee jaar dat ze niet naar school gaat

foto: Unsplash | ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Luna (23) is spookstudent en verbergt al twee jaar dat ze niet naar school gaat

De 23-jarige Luna* vertelt haar omgeving al twee jaar lang dat ze communicatie studeert, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet naar school gaat. Ze stopte met haar studie, maar vertelde dat aan niemand. Ze is dus een zogeheten 'spookstudent' of 'pretend student' en is lang niet de enige in Nederland. Aan Sander vertelde ze hoe dat zit.

'Pauze'

Luna zat een tijd geleden niet goed in haar vel en besloot een pauze te nemen van haar studie. "Ik stopte in december en dacht: ik ga in februari weer beginnen. Dat liep toch anders. Het lukte telkens niet om de stap te nemen om weer te beginnen."

In het begin zag Luna daar de ernst nog niet zo van in. "Ik dacht: het zijn maar een paar maanden. Ik laat het gewoon even voor wat het is en los het later wel op." Maar hoe langer ze wachtte, hoe moeilijker het werd om toe te geven dat ze niet meer naar school ging. "Voor je het weet ben je een jaar verder en zit je waar ik nu zit."

Geheimhouden

Maar hoe houd je zoiets groots geheim voor je omgeving? "Ik woon niet meer thuis, waardoor het best wel makkelijk te verbergen is. Dan zeg je gewoon: 'M'n tentamen is goed gegaan' of je bedenkt een smoes die ze toch niet kunnen controleren." En als mensen vragen wat ze studeert, vertelt Luna dat ze een tussenjaar heeft. "Er zijn een paar mensen in m'n omgeving die het wel weten", vertelt ze. "Het is bijna niet geheim te houden, tenzij je honderd procent een dubbelleven leidt."

Mentale problemen

Hulp vragen vond Luna destijds moeilijk. "Dat heb ik dus ook vrij snel gelaten, maar ik heb wel geleerd dat dat niet de oplossing is." Wanneer je te lang blijft rondlopen als spookstudent met de bijbehorende struggles, kan dat namelijk tot grote mentale problemen leiden. Zo kwam vorig jaar het verhaal van de 26-jarige 'pretend student' Dianne naar boven. Zij deed jarenlang alsof ze geneeskunde studeerde. Haar omgeving dacht dat ze gelukkig was, totdat ze zichzelf plots van het leven beroofde.

Luna is bekend met dat verhaal en kan zich er wel wat bij voorstellen. "Ik zie om me heen dat anderen het heel goed doen met hun studie. Wanneer het dan bij jezelf niet lukt, krijg je een naar gevoel over jezelf en word je onzeker. Je loopt dan ook nog eens met de druk rond dat je weet dat je niet eerlijk bent tegen de mensen van wie je houdt. Dat geeft een gevoel dat je iedereen teleurstelt."

Nieuwe start

Gelukkig lijkt het voor Luna de goede kant op te gaan: ze begint volgende maand aan een nieuwe studie. "En ik heb er zin in. Ik heb het gevoel alsof ik er nu klaar voor ben." Haar ouders het hele verhaal vertellen, is ze voorlopig nog niet van plan. "Wie weet als ik m'n diploma heb gehaald of in ieder geval lekker met m'n studie bezig ben, dat ik dan aangeef dat het even niet zo lekker ging."

Luna is onderdeel van de 3Doc Pretend Student, die op maandag 30 augustus om 21:15 uur te zien is bij NPO 3.

*De naam is wegens privacyredenen gefingeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie