FunX

Het examenjaar van acteur Oussama Ahammoud uit Mocro Maffia

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Het examenjaar van acteur Oussama Ahammoud uit Mocro Maffia

De eindexamens gaan deze week van start, dus blikt Eva de komende weken met haar gasten terug naar hun eindexamenjaar. Deze week is het de beurt aan acteur Oussama Ahammoud. Hij vond school leuk, maar ook eerlijk vertelt dat leren niet zijn grootste passie was: "Ik had daar het geduld niet voor".

Nederlands, Engels en gym

Oussama Ahammoud brak door als ‘Muis’ in Mocro Maffia en verovert binnenkort de Nederlandse bioscopen met DE LIBI. Ver voordat de 18-jarige uit de Amsterdamse Vogelbuurt zijn acteerkunsten vertoonde, blonk hij vooral uit op school in vakken zoals Nederlands (9), Engels (9) en gym.

Kattenkwaad

Oussama maakte weinig tijd voor leren, maar voor kattenkwaad uithalen had hij genoeg tijd! De jonge acteur zegt dat hij op school altijd in was voor een grapje: "Eigenlijk was ik een kleine rat die de hele dag vervelend deed. Ik hield wel van grapjes en kattenkwaad uithalen. Gewoon vervelend doen en plagen. (...) Bij gym gaf ik bijvoorbeeld voor de grap nog een stoot, als de leraar zei dat we moesten stoppen."

"Hij geloofde in mij"

Eén leraar die Oussama altijd bij is gebleven is meneer Weerwind. "Ik vond hem tof, omdat hij altijd achter mij stond. Hij geloofde echt in mij en in het acteren. Toen ik Mocro Maffia moest draaien gaf hij mij vrijstelling en hielp hij mij met het behalen van opdrachten."

Moeilijk te onthouden

Oussama was erg goed in de vakken Nederlands en Engels. Geschiedenis en koken gingen hem moeilijker af. Het probleem met geschiedenis was volgens de acteur het onthouden van de verhalen. Het luisteren vond hij geweldig, maar het onthouden ging hem moeilijker af.

Oussama kon niet koken

Het opvallendste aan de cijferlijst van Oussama, is het vak koken waar hij onder andere soep leerde maken. Voor dat vak had Muis een ongelofelijk laag cijfer, namelijk een twee. "Ik kon wel koken, maar ik vond mijn eigen eten nooit lekker." Het liefst had hij zijn moeder als lerares gehad en dan zou hij het liefst biefstuk leren maken: "met veel jus en medium rare!"

Voetbal en muziek

Wat maar weinig mensen weten, is dat Oussama ook ooit op hoog niveau voetbal heeft gespeeld en dat hij dolgraag muziek maakt. Door een tekort aan discipline, liep zijn voetbalcarrière stuk. Muziek maken vindt hij tof, maar daar is het volgens hem nu nog niet de tijd voor: "Wie weet breng ik ooit iets uit, maar op dit moment gaat acteren voor." Hij heeft bijvoorbeeld al tracks liggen met Leafs en DODO van Rotterdam Airlines.

Impact van Mocro Maffia

Terwijl hij detailhandel studeerde is Oussama in Mocro Maffia gaan acteren. Voor zijn gevoel is er sindsdien veel veranderd: "Ik moet ineens met mensen op de foto. Mensen roepen je na of willen je handtekening." De impact van de Videoland-serie bleek groter dan hij had gedacht: "Ik had wel iets verwacht, maar niet dat dit het zou zijn. Ik ben eraan gewend en waardeer het. Het is toch waardering voor wat je hebt gedaan."

Ontwikkelen

Ondanks het succes als acteur, blijft Ouassama zich ontwikkelen. Zo is hij onlangs nog aangenomen op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, waar zijn goede vriend Bilal (Mo de Show uit Mocro Maffia) ook aan studeert. Jaarlijks melden zich honderden mensen zich aan voor deze opleiding. En Oussama is na een traject van een jaar een van de weinigen die definitief is aangenomen.

"Geloof in jezelf!"

Oussama bewandelde zijn eigen pad en adviseert iedereen die nu eindexamen doet om dat met hun borst vooruit te doen: "Je moet geloven en investeren in jezelf. Neem je tijd en neem je rust en alles komt goed. Jullie zullen alles behalen wat jullie willen als jullie in jezelf geloven."

Abonneer

Download deze aflevering en abonneer je op FunX WorX:

Meer FunX podcasts

Op FunX.nl/podcasts check je de leukste en interessantste podcasts van FunX. Abonneer je snel en luister wanneer het jou uitkomt: onderweg naar school, in de file naar werk of ergens anders!

Ster advertentie
Ster advertentie