FunX

Producer FRNKIE: "Veel mensen met autisme voelen zich niet geaccepteerd"

foto: Instagram @frnkie_
  1. Newschevron right
  2. Producer FRNKIE: "Veel mensen met autisme voelen zich niet geaccepteerd"

FRNKIE is een succesvolle producer. Hij maakte al talloze grote hits, zoals Vuur, Erop Eraf en Afterparty, en ook bij buitenlandse artiesten blijft zijn talent niet onopgemerkt. Zijn werk is nu zelfs bekroond met een Grammy-nominatie. Maar de weg naar dat succes was lang niet altijd makkelijk. Op Instagram postte FRNKIE onlangs over hoe zijn autismespectrumstoornis hem vaak in de weg zat. In Start met Fernando vertelt hij er meer over.

Quote

Veel mensen met autisme hebben het gevoel dat ze niet gehoord worden, niet geaccepteerd worden of niet thuishoren in de samenleving, puur omdat hun gedachtegang wat anders is.

FRNKIE over zijn autismespectrumstoornis: "Ik wilde niet aan de medicijnen"

Autismespectrumstoornis

"Ik heb er nu eindelijk voor gekozen om het naar buiten te brengen, iets persoonlijks over mij", vertelt FRNKIE. Daarmee doelt hij op de autismespectrumstoornis die hij heeft. Die zat hem vaak in de weg en op zijn 15e werd hij daarom zelfs uit huis geplaatst, naar een begeleid traject voor kinderen die moeite hebben om mee te draaien in de samenleving. "Maar ze kwamen er al heel snel achter dat ik daar niet thuishoorde, terwijl de bedoeling was dat ik er tot m'n 22e à 23e zou zitten, tot nu dus", vertelt hij Fernando.

Medicatie

FRNKIE kreeg ook medicijnen voorgeschreven, terwijl hij zich daar niet prettig bij voelde. "Ik heb heel lang een persoonlijke battle gehad, omdat hier in Nederland, wanneer je gelabeld wordt met autisme, de snelste manier van het systeem meestal medicatie is." In zijn Instagrampost laat hij weten daar nu vanaf te zijn. "Ze vertelden me dat ik medicijnen nodig had om een normaal leven te leiden en de dag door te komen. Maar ik heb dit (de Grammy-nominatie, red.) gedaan zonder medicatie en dokters."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Niet geaccepteerd'

FRNKIE vertelt: "Veel mensen met autisme hebben het gevoel dat ze niet gehoord worden, niet geaccepteerd worden of niet thuishoren in de samenleving, puur omdat hun gedachtegang wat anders is." Ook hijzelf had daar last van. Zo staat er in zijn Insta-post: "Ik schaamde me altijd omdat ik een nerd was, zoveel met m'n ogen knipperde en met m'n hoofd knikte. Maar nu ik ouder word, denk ik: dit is gewoon wie ik ben!"

Beloning voor het harde werk

Zijn autismespectrumstoornis heeft ook voordelen, zo vertelt FRNKIE. Zo kan hij erg gefocust naar een doel toe werken. "Hou je van iets, dan ga je daar ook echt voor. Voor mij was dat muziek." Die Grammy-nominatie voor zijn bijdrage op Major Lazers album Music Is The Weapon was dan ook een bijzondere verrassing, die hij erg waardeert. "Terugblikkend op alles ben ik humble en heel dankbaar voor waar ik vandaan kom. En s/o naar m'n team, zonder hen zou ik nooit zijn waar ik nu was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie