FunX

Mert (22) gaat Nederlandse jongeren vertegenwoordigen voor de VN

foto: Mert Kumru: privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Mert (22) gaat Nederlandse jongeren vertegenwoordigen voor de VN

Mert Kumru (22) uit Den Haag werd gisterenavond verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten & Veiligheid. Wat dat inhoudt? Het wordt de komende twee jaar zijn taak om alle Nederlandse jongeren te vertegenwoordigen voor de Verenigde Naties. En dat betekent dat hij straks zomaar, namens de jongeren, zijn speech mag geven bij de VN in New York en de klimaattop. Gekke dingen! Mert vertelde er meer over in Start met Fernando.

Impact

Het is niet zomaar een taak. Mert heeft als verantwoordelijkheid een stem te geven aan de jongeren. Hij wordt, zowel lokaal (in Nederland) als internationaal de brug tussen jongeren en beleidsmakers. De onderwerpen die onder jongeren spelen, moeten via Mert dus direct op de plekken komen waar ze een impact kunnen hebben en het verschil kunnen maken.

Dakloosheid en verslaving

De afgelopen weken sprak Mert met veel Nederlandse jongeren over dakloosheid en verslaving onder jongeren. Dat is een van de problemen waar hij zich mee bezighoudt. Mert: “Heel veel van die jongeren voelen zich in de steek gelaten. We kijken vaak hoe slecht het gaat in andere landen, maar ook in Nederland zijn er nog steeds heel veel dingen waar we zelf aan moeten werken. Voor die jongeren wil ik er sowieso staan de komende jaren.”

Geen Verlosser

Het was niet per se zijn kinderdroom om de politiek in te gaan. Nu staat Mert er dan toch maar wil hij, naar eigen zeggen, niet doen alsof hij de nieuwe verlosser van de wereld is.

“Je moet gewoon luisteren naar mensen en juist op plekken komen waar politici niet durven te komen om écht in contact te staan met de jongeren zelf. [...] Je moet juist óók de wijk ingaan om met de jongeren te praten. Dat heb ik dan ook gedaan tijdens mijn campagne.”

Gelijke kansen

Mert heeft gelijke kansen voor iedereen op nummer 1 staan. Zelf is hij blij met de kansen die hij in zijn leven gehad heeft en dat gebruikt hij dan ook als inspiratiebron. Mert: "Er zijn op dit moment jongeren in Nederland die het zoveel zwaarder dan ik hebben gehad. Omdat ik nu een bepaald platform heb bereikt, wil ik gebruikmaken van dit moment om die jongeren de kansen te geven die ik ook heb gehad. Juist omdat ik geloof dat iedereen gelijke kansen moet krijgen.”

Stoffig

Politiek klinkt voor jongeren vaak als iets stoffigs. Saaie politici in van die nette pakken die veel te moeilijke woorden gebruiken. We hebben er vaak totaal geen connectie mee. Hoe gaat Mert dit een andere twist geven? Mert: “Je hoeft niet per se via de politiek verandering te creëren. Je kan ook buiten de politiek om ervoor zorgen dat mensen sociale effecten kunnen ervaren van de ideeën die zij zelf hebben voorgedragen. Dat is een beetje het doel: door middel van gemeenschappelijke samenwerking dromen uit laten komen."

Klein beginnen voor een groter effect

Dat je niet meteen hoog hoeft in te zetten om veel impact te creëren, wil Mert nog als belangrijke boodschap meegeven:

Mensen moeten niet vergeten dat het juist bij kleine, lokale dingen begint. Door middel van dat soort acties, kan je ervoor zorgen dat je anderen globaal en wereldwijd kunt inspireren. Altijd klein beginnen en uiteindelijk een groter effect creëren.”

Ster advertentie
Ster advertentie