FunX

Farrah Mousha werd jarenlang mishandeld: "Bestek heet gemaakt en op mijn mond gezet"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Farrah Mousha werd jarenlang mishandeld: "Bestek heet gemaakt en op mijn mond gezet"

In de nieuwe aflevering van It's Complicated met Jayh en Mahi vertelt influencer Farrah Mousha over de mishandelingen die haar jarenlang zijn aangedaan. Zo kreeg ze vanaf haar vierde levensjaar te maken met fysieke mishandelingen binnen en buiten het gezin waarin ze opgroeide. "Vanaf mijn 23e zag ik pas in dat dit niet normaal was en besloot ik dat niemand meer op deze manier met mij om mag gaan."


*Let op: dit artikel bevat beschrijvingen van fysieke mishandelingen.

Hulp bij huiselijk geweld

Ben of ken jij iemand die slachtoffer is van huiselijk geweld? Voor advies en hulp bij huiselijk geweld kun je (anoniem) terecht bij Veilig Thuis door te bellen naar 0800 2000. Tussen 09.00 en 17.00 kun je via de website ook chatten met een hulpverlener.

Bij Filomena kun je ook (anoniem) terecht voor hulp, zonder bewijs van aangifte of een wachtrij. Op dinsdag en donderdag kun je binnenlopen bij het inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur bij de GGD aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Je hoeft dan alleen maar te zeggen dat je voor Filomena komt. Op andere dagen en tijden kun je contact opnemen via 010-6681996 of via het contactformulier. (Let op: Vanaf 3 juni 2024 verhuist Filomena naar een andere locatie.)

Mishandelingen

Farrah vertelt aan het begin van de podcastaflevering dat ze sinds haar vierde levensjaar fysiek is mishandeld. "Er zijn dingen gebeurd die echt te ver gingen. Dus er is ook geen twijfel of dit nu mishandeling was of niet." Zo zegt Farrah dat ze van de trap is gegooid en dat er op haar is gesprongen, maar dit was nog maar het topje van de ijsberg. "Het verbranden van lichaamsdelen is gewoon een no go", gaat ze verder. De influencer noemt het voorbeeld waarbij iemand bestek heet maakte en het vervolgens tegen haar mond aan drukte toen ze slechts vier jaar oud was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

School

Farrah vertelt verder dat ze als klein meisje over het algemeen erg rustig was en niet met anderen praatte over wat zich thuis afspeelde. "Ik sprak er met niemand over. Er waren bepaalde plekken waar deze dingen (mishandelingen, red.) gebeurden en als ik op een andere plek was, wilde ik van het moment genieten waar ik op dat moment was." Omdat Farrah niet over haar thuissituatie sprak, werd er in eerste instantie ook niet ingegrepen, ondanks het feit dat haar blauwe plekken wel opvielen bij één persoon. "Er was een juffrouw die een keer een blauwe plek bij mij zag in de vorm van een krulletje en vroeg: 'Wat is dat?' Toen zei ik tegen haar dat ik was gevallen en daarna werd het ook weer vergeten."

Uit huis geplaatst

Op vijftienjarige leeftijd woonde Farrah alleen bij haar vader toen ze plotseling uit huis werd geplaatst. "Ik kwam op een dag terug van school en toen was iedereen aan het huilen. Dus ik dacht: wat is hier aan de hand." Zo belandde ze eerst in een crisisopvang en vervolgens in een woongroep voor kinderen met gedragsproblemen. Maar Farrah was nooit een probleemkind en er is haar ook nooit verteld wat de reden voor haar uithuisplaatsing was. Dit vond ze ontzettend oneerlijk en het heeft nog voor een lange tijd aan haar geknaagd. "Op een gegeven moment heb ik geleerd dat er probleemouders en probleemkinderen zijn. Ik was nooit een probleemkind, maar helaas heb ik mensen om me heen gehad die niet capabel waren om een leven te creëren en op te voeden. Hierdoor word je als kind weggehaald, want je kan moeilijk de ouders weghalen en die in een instelling zetten, want waar gaat het kind dan heen?"

Na een tijdje trok Farrah het niet meer in de woongroep en heeft ze haar spullen gepakt. "Ik dacht: this is not my cup of tea, ik ben hier weg." Ze heeft daarna contact met haar moeder gezocht, maar dat ging niet van een leien dakje. "Iemand had de politie gebeld en verteld dat ik minderjarig was en was weggelopen van een instelling. Toen hebben ze me meegenomen en heb ik een jaar lang op de gesloten afdeling gezeten."

Gesloten instelling

De tijd in de gesloten instelling was heel verwarrend voor Farrah, omdat ze zich er totaal niet thuis voelde. "Zelfs de mensen die er werkten zeiden tegen mij: 'Wat doe jij hier? Jij hoort hier helemaal niet.' Ik was heel erg rustig, wilde gewoon naar school, boeken lezen, tekenen en dat soort dingen." Na drie maanden mocht Farrah als een van de weinigen in de instelling naar buiten om naar school te gaan en te gaan werken. "Ze hadden gewoon zoiets van: wat doe jij hier? Maar ze konden moeilijk zeggen: 'Pak je spullen maar en ga maar weg.' Want ik was minderjarig en had ook geen plek om te verblijven buiten de instelling." Hoewel Farrah nog redelijk veel vrijheid had, kijkt ze met negatieve gevoelens terug op haar tijd in de gesloten instelling. "Iedereen maakt de hele tijd keuzes voor jou, maar op een dag word je achttien en word je aan je lot overgelaten. Dan moet je het maar uitzoeken. Wanneer je minderjarig bent, hebben ze budget voor jou hebben. Maar wanneer je eenmaal achttien bent, moet je het zelf maar uitzoeken, omdat je hen geen geld meer oplevert", legt ze uit. De influencer had liever gehad dat ze haar destijds hadden voorbereid op het leven in de maatschappij en hoe ze voor zichzelf kon zorgen. Ze had dit nooit geleerd, waardoor ze na haar verblijf in de gesloten instelling voor een lange tijd dakloos was.

Quote

Ik weet helemaal niet hoe het is om een moeder of vader te hebben

Zonder ouders

Farrah heeft dus het grootste gedeelte van haar puberteit doorgebracht zonder haar ouders, wat tot pijnlijke besefmomenten heeft geleid. Na haar achttiende kreeg de influencer namelijk weer een beetje contact met haar moeder en deelde dit op social media. Mensen reageerden hierop met opmerkingen als: "Ahw, jouw moeder is echt jouw best friend!" Maar dat is niet hetgeen wat Farrah verlangde van haar moeder. "Dat is niet wat ik wil. Mijn moeder hoort niet mijn beste vriend te zijn. Mijn moeder hoort mijn moeder te zijn. Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe het is om een moeder of een vader te hebben. Nu heb ik daar vrede mee, maar het heeft me echt heel veel pijn gedaan." Mensen in Farrahs omgeving hadden altijd iemand om op terug te vallen en dat is iets wat zij heel erg miste. "Ik kon natuurlijk wel terugvallen op mijn religie, maar niet op iemand in de vorm van een mens. Soms heb je fysiek iemand nodig die naast jou zit en tegen je zegt dat het goed komt."

Farrah geeft aan dat ze gedurende deze periode nooit troost heeft gevonden en altijd in overlevingstand was. Dat is dan ook de reden waarom ze haar verhaal doet. "Ik wil zo graag mijn stem gebruiken om alles te zeggen wat ik zelf graag van iemand had willen horen." Ze hoopt dan ook de ogen van luisteraars te openen. "Wat voor jou normaal is, is misschien helemaal niet normaal. Zodra jij iemand aanraakt, is het gewoon mishandeling. En er is geen erg of minder erg, ja de pijn kan erger zijn of minder erg. Maar aanraken is gewoon not done."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filomena

Filomena is de eerste instelling in Nederland waar slachtoffers van mishandeling hulp kunnen krijgen, zonder bewijs van aangifte of een wachtrij. Uit cijfers die Filomena heeft verzameld, blijkt dat er in 2022 18 procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar oud slachtoffer waren van huiselijk geweld. In totaal zijn dat ruim 350 duizend jongeren. Hieruit bleek ook dat minderjarige jongeren vaker slachtoffer waren van huiselijk geweld dan meerderjarigen. Verder kreeg één op de tien jongeren in 2022 te maken met fysie geweld. De meeste slachtoffers hadden te maken met voorvallen als geslagen worden (45 procent), of de arm verdraaid, geduwd of aan de haren getrokken worden (ook 45 procent). Er vonden ook zeer ernstige vormen van fysiek geweld plaats, zoals: poging tot verstikking of wurging, het expres veroorzaken van brandwonden en het verwonden met een wapen. Van de jongeren die slachtoffer waren van fysiek huiselijk geweld ondervond 13 procent dit ten minste 1 keer per maand. Filomena kreeg in 2023 zo'n 53 nieuwe casussen waarbij ze cliënten van advies voorzagen.

Maak jij je zorgen om iemand of ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld? Dan kun je bij Filomena terecht voor hulp. Op dinsdag en donderdag kun je binnenlopen bij het inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.30 uur bij de GGD aan de Schiedamsedijk 95 in Rotterdam. Je hoeft dan alleen maar te zeggen dat je voor Filomena komt. Op andere dagen en tijden kun je contact opnemen via het nummer 010-6681996 of via het contactformulier. (Let op: Vanaf 3 juni 2024 verhuist Filomena naar een andere locatie.)

Ster advertentie
Ster advertentie