FunX

Yosef (29) woont al 27 jaar in Nederland maar krijgt nog steeds geen Nederlands paspoort

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Yosef (29) woont al 27 jaar in Nederland maar krijgt nog steeds geen Nederlands paspoort

Stel je voor dat je in Nederland bent opgegroeid, maar geen Nederlands paspoort krijgt. Hierdoor kom je in het dagelijks leven veel problemen tegen. Je kunt niet werken waar je wilt, niet stemmen, geen eigen woning kopen en nog veel meer. Gilly belde hierover met Yosef. Hij woont al sinds zijn tweede in Nederland en is een petitie gestart omdat hij en duizenden andere vluchtelingen nog steeds geen Nederlands paspoort krijgen.

Pijnlijk

Yosef, inmiddels 29 jaar oud, legt uit waarom het voor hem niet mogelijk is om een paspoort te krijgen. "Omdat ik kennelijk niet kan aantonen wie ik ben. Als vluchteling kan je dat niet. Je hebt geen papieren, je vlucht gewoon." Voor Yosef is het dan ook erg pijnlijk dat hij daarom niet als Nederlander wordt erkend. "Je bent vanaf je tweede hier, je ziet het gewoon als je thuis, je weet eigenlijk niet beter. En dan word je op een belachelijke manier buitenspel gezet." Volgens Yosef is zijn situatie gek, maar ook mensen die hier zijn geboren, kunnen niet altijd op een paspoort rekenen. "Die moeten dan papieren halen uit het land van herkomst, waar ze nooit zijn geweest."

Motie

Eerder dit jaar stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie om het toch mogelijk te maken dat mensen met een 'pardonvergunning' een paspoort kunnen krijgen. Vervolgens kwam echter naar buiten dat er eerst nog onderzoek moest worden gedaan, voordat er daadwerkelijk iets zou veranderen. "Het wordt gewoon vertraagd", zegt Yosef. "Dat onderzoek loopt weer tot de zomer. Waar ik bang voor ben, en met mij tienduizenden anderen, dat dit weer in de doofpot komt."

Leven zonder paspoort

Zonder een paspoort zijn er veel dingen die je niet kan doen. Yosef noemt een aantal voorbeelden. "Bij de verkiezingen op 17 maart kon ik niet stemmen. Ik kan heel moeilijk reizen. Ik kan bepaalde beroepen niet uitoefenen." Dit leidt bij Yosef tot veel frustratie. "Je leeft eigenlijk met een handrem hier in Nederland en je bent gewoon minder dan een ander. Het zijn echt van die basisdingen waarvan niemand weet dat die ze heeft. Die heb ik niet. Ik ben gewoon echt een tweederangs burger."

Quote

Ik voel me Nederlander en ook al zou het niet lukken, dat gevoel kunnen ze me nooit afpakken.

Yosef

Petitie

Yosef is een petitie gestart om aandacht voor dit onderwerp te vragen en hopelijk ook met verandering tot gevolg. "We hebben nu ongeveer negen tot tienduizend mensen die het ondertekend hebben. Dus iedereen die wil tekenen, heel graag. Help ons alsjeblieft. We zijn echt afhankelijk van de samenleving en ik hoop dat jullie dit ook afkeuren, want er kan niet op zo'n manier ongelijkheid zijn in Nederland."

Klik hier om de petitie te ondertekenen.

Ondanks de frustratie, blijft Yosef strijdlustig. "Dit is mijn thuis. Ik weet niet beter dan de Nederlandse normen en waarden. Ik voel me Nederlander en ook al zou het niet lukken, dat gevoel kunnen ze me nooit afpakken."

Ster advertentie
Ster advertentie