In beslag genomen designeritems steeds vaker online geveild: hoe zit dat?
- News
- In beslag genomen designeritems steeds vaker online geveild: hoe zit dat?
Het Openbaar Ministerie neemt elk jaar voor miljoenen euro's aan spullen in beslag van criminelen. Vorig jaar leverde dit in totaal een bedrag van maar liefst 261 miljoen euro op. Naast huizen, auto's en boten, worden er ook steeds vaker dure designeritems zoals tassen en schoenen in beslag genomen. Die worden dan vervolgens online verkocht via een veilingssite. Marieke van der Molen, woordvoerder van het OM, legt aan FunX uit hoe dat in zijn werk gaat.
Misdaad mag niet lonen
Marieke vertelt dat wanneer iemand verdacht wordt van bijvoorbeeld drugshandel, er alvast beslag kan worden gelegd op zijn of haar geld en/of goederen. Wanneer later blijkt dat diegene inderdaad criminele praktijken heeft uitgevoerd, moet het geld dat daarmee verdiend is namelijk 'terugbetaald' worden. "Dit is omdat misdaad niet mag lonen en om te zorgen dat ze het niet uit kunnen geven of kunnen investeren in nieuwe criminele praktijken."
'Chanel-jurk werd overgeslagen'
Onder die in beslag genomen spullen zitten sinds vorig jaar steeds vaker designeritems zoals schoenen, tassen en kledingstukken van dure merken. Dat soort items kunnen tweedehands namelijk nog duizenden euro's opleveren. Maar tot voor kort werden die vaak over het hoofd gezien, vertelt Marieke. "Er was wel bekend dat horloges en sieraden veel geld konden opbrengen, maar dan liepen ze voorbij die Chanel-jurk."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Veilingssite
Als zo'n jurk of tas in beslag is genomen, wordt eerst gecheckt of het wel echt is. Vervolgens wordt de waarde bepaald. Er zijn medewerkers van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst die speciaal getraind worden in het herkennen van designeritems. "Er wordt gekeken naar de kwaliteit en of er geen dingen terug te herleiden zijn naar de vorige eigenaar. Wat overblijft is een 'gewone tas'. En blijkbaar zijn daar veel geïnteresseerden voor", aldus Marieke. De items worden uiteindelijk te koop aangeboden op de veilingsite BVA Auctions.
Waar gaat de opbrengst heen?
Marieke legt uit dat het geld dat aan die producten verdiend wordt, wordt gestald op een rekening totdat de desbetreffende crimineel veroordeeld wordt. Dan gaat het geld naar de schatkist, de staatskas dus. Maar als er sprake is van slachtoffers of partijen die schade hebben geleden door de praktijken van de crimineel, dan wordt het bedrag ook gebruikt om die schadevergoeding te betalen.
Niet representatief
Marieke benadrukt dat dat incassobedrag van 261 miljoen niet echt representatief is voor het bedrag dat daadwerkelijk is afgepakt. Zo kunnen in beslag genomen drugs natuurlijk niet door het OM geveild worden. Die worden vernietigd. Er gaat in dat geval dus nergens geld naartoe, maar er wordt wél geld uit het criminele circuit gehaald zodat het niet gebruikt kan worden voor nog meer drugszaken. Het echte bedrag dat volgens het OM vorig jaar uit het criminele circuit is gehaald, ligt naar schatting op zo'n 3 a 4 miljard euro.
In een persbericht van het OM kun je lezen wat er komend jaar gedaan gaat worden om dit soort criminele geldstromen nog meer te dwarsbomen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.