FunX

Leonardo (14) mag in Nederland blijven en hoeft niet terug naar Brazilië: "Hij is dolblij"

  1. Newschevron right
  2. Leonardo (14) mag in Nederland blijven en hoeft niet terug naar Brazilië: "Hij is dolblij"

Een tijdje terug kwam de 14-jarige Leonardo uit Vroomshoop in het nieuws, omdat hij terug zou worden gestuurd naar Brazilië. Dat terwijl zijn moeder wel in Nederland mocht blijven en Leonardo niemand in Brazilië heeft die voor hem kan zorgen. Deze week kreeg Leonardo goed nieuws: hij mag namelijk in Nederland blijven! Leonardo's dolgelukkige oma Jenny vertelde er meer over in Jouw Stad.

Leonardo (14) mag in Nederland blijven!

Besluit IND

Leonardo verhuisde in 2018 naar Nederland. Hij woonde tot op dat moment in Brazilië bij zijn oma van vaderskant. Helaas kwam die onverwachts te overlijden, waarna Leonardo bij zijn moeder en haar vriend in Nederland ging wonen. In de afgelopen twee jaar bouwde Leonardo zijn nieuwe leven in Nederland op, maar toch besloot de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hem tot twee keer toe een verblijfsvergunning te weigeren. De IND verklaarde dat hij 'nog maar kort in Nederland' is en dat 'niet is gebleken dat hij dusdanig geworteld is in de Nederlandse samenleving dat terugkeer van hem naar Brazilië niet kan worden verlangd'. Het besluit van de IND stond vast: Leonardo moest terug naar Brazilië.

NIEUWE AFWEGING

De familie en vrienden van Leonardo hebben er werkelijk alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat hij in Nederland kan blijven. Zo werd er een petitie gestart en kwam er veel media-aandacht. Ook schreef Jenny een brief aan koning Willem-Alexander. Dat heeft volgens Jenny allemaal geholpen. "Ik denk dat dat allemaal de doorslag heeft gegeven." Het AD meldt dat de IND het dossier opnieuw beoordeelde door alle aandacht. Hierbij werd ook gekeken naar de 'menselijke maat', waardoor de IND kwam tot een andere afweging. Leonardo krijgt nu een verblijfsvergunning tot hij meerderjarig is. Daarna mag hij ook in Nederland blijven.

'Ik dacht aan onderduiken'

De opluchting is groot bij oma Jenny, want de IND kon ieder moment voor de deur staan om Leonardo verplicht uit het land te zetten. "Het was erg verdrietig en je hebt dan allerlei scenario's die zich in je hoofd afspelen. Je denkt: hoe ga ik dit oplossen? Ik dacht zelfs aan onderduiken met Leonardo." Ook Leonardo's geluk kon niet op bij het horen van het goede nieuws.

"Leonardo was zo gelukkig en dolblij. Dat is zo mooi om te zien, dat je iemand met zoiets zo blij kunt maken. Het is echt heel mooi dat hij bij zijn moeder en bij ons mag blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie