FunX

Ophef om grootschalige ontbossing Suriname: "Dit kan het einde betekenen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ophef om grootschalige ontbossing Suriname: "Dit kan het einde betekenen"

Suriname is één van de groenste landen ter wereld, maar voor hoelang zal dat zo blijven? Onlangs is naar buiten gekomen dat er 500.000 hectare aan grond is weggegeven aan een externe stichting om hier landbouwgrond van te maken. Dit zou betekenen dat dit gigantische stuk grond, dat gelijk staat aan drie procent van heel Suriname, totaal ontbost zal worden. FunX spreekt de Surinaams-Nederlandse Destiny (22), die meer meer aandacht wil krijgen voor de situatie in Suriname en de ernstige gevolgen die dit kan hebben voor het land.

Wat is er aan de hand?

Uit officiële documenten die onlangs opdoken, blijkt dat de Surinaamse president vijfhonderdduizend hectare grond heeft vrijgegeven aan een externe groep. Dit gigantische stuk grond is gelegen in het Surinaamse regenwoud en staat gelijk aan wel drie procent van het gehele land. De externe groep zou dit grondgebied willen gebruiken om landbouw hierop te realiseren.

Het nieuws heeft voor veel ophef gezorgd en ook mensen als Freek Vonk en Humberto Tan hebben hierop gereageerd. Het aangewezen stuk grond is namelijk vrijgegeven om landbouw op te realiseren, iets wat volgens Freek Vonk helemaal niet kan. "De grond van tropisch regenwoud is voedselarm en helemaal niet zo vruchtbaar. Ook Surinaamse tropendeskundigen hebben dit al meermaals aangegeven.", schrijft Vonk. "Als er op deze grond landbouwactiviteiten worden ontplooid, zal in korte tijd de grond volledig zijn uitgeput. Wat er daarna gebeurt? Dan zullen nieuwe stukken regenwoud gepakt worden. Kortom: als deze plannen doorgaan, is het einde zoek. Dit betekent het einde van de waanzinnige Surinaamse binnenlanden, zoals wij die nu kennen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Einde van Suriname

De Surinaams-Nederlandse Destiny noemt het ook het einde van Suriname als deze deal wordt doorgezet. Suriname staat namelijk bekend als groenste land ter wereld en heeft een grote hoeveelheid aan exotische dieren en planten. ""Om deze grond klaar te maken voor landbouw, moet ongeveer drie procent van Suriname vrijgemaakt worden van dieren. Hoe doe je dat? De dieren moeten dan gedood worden en het land moet ontbost worden."

Het stuk grond ligt in het Surinaamse oerwoud, maar om hier landbouwgrond van te maken moeten verschillende acties worden uitgevoerd. Zo moet de vijfhonderdduizend hectare worden vrijgemaakt, wat ook negatieve gevolgen zal hebben voor de rivieren in dat gebied. "Er zullen rioolfilters worden aangelegd, wat tot verstopping van de omliggende rivieren kan leiden. Hierdoor zal er geen leven meer kunnen zijn in dat gebied."

Wie zijn de mennonieten?

Deze afspraak, waarbij de grond is vrijgegeven door de president, is gemaakt met de Mennonieten, een besloten, traditionele en christelijke gemeenschap. De Mennonieten staan niet goed bekend in Zuid-Amerika en zijn in Peru zelfs aangeklaagd voor ontbossing op grote schaal. Daarnaast heeft de gemeenschap grote schade aangericht aan inheemse leefgebieden in Mexico en Colombia. "Niemand weet wat er op de gebieden gebeurd die de Mennonieten overnemen, omdat ze een gesloten gemeenschap zijn. Ook Suriname heeft inheemse dorpen die woonachtig zijn op die vijfhonderdduizend hectare grond. We weten niet wat dit voor hen betekent en het kan niet zo zijn dat dit soort grote beslissingen zonder de bevolking worden gemaakt."

Illegaal

Maar hoe kan het in de eerste instantie zo zijn dat dit grote stuk land is vrijgegeven door de president? Volgens Destiny gaat het namelijk om beslissingen die de regeringsleider helemaal niet in zijn eentje mag maken. "Het is gewoonweg illegaal wat er gebeurd, omdat er anderhalf jaar voor de verkiezingen niet zulke grote zaken mogen worden uitgevoerd. Een ander illegaal punt is dat er vanaf duizend hectare grondaanvraag een besluit moet worden gemaakt namens het hele parlement. Nu gaat het om vijfhonderdduizend (!) hectare en lijkt niemand hier iets vanaf te weten."

Het is volgens Destiny van groot belang dat deze grond wordt beschermd om zo Suriname te behouden als groenste land ter wereld. "Het zou nooit mogen gebeuren dat één persoon zo'n beslissing maakt en ons land op deze manier schaadt. Het wordt daarom naar mijn mening ook tijd dat er verandering komt binnen het land en dat er wordt gekeken naar wat het best voor Suriname is. Deze deal kan en mag niet worden doorgezet. Dat zou echt verschrikkelijk zijn. Daarom is het ook echt belangrijk dat de petitie die rondgaat wordt ondertekend, zodat het duidelijk is dat we hier allemaal niet akkoord meegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie