Up 2 Date

Desi Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor Decembermoorden

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Desi Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor Decembermoorden

Voor oud-president van Suriname Desi Bouterse was dit de dag van de waarheid. Vandaag hoorde hij zijn definitieve vonnis van de rechter: een celstraf van twintig jaar. Na zestien jaar is er dan toch een eind gekomen aan het geruchtmakende proces van de Decembermoorden.

Decembermoorden

Desi Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het militaire regime, bestaande uit journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders, opgepakt. In 1982 werden zij gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.

Meerdere veroordelingen

Het is niet de eerste keer dat Bouterse is veroordeeld voor zijn medeplichtigheid aan de Decembermoorden. In 2019 werd hij al veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Tegen deze uitspraak ging Bouterse in verzet. In 2021 veroordeelde de krijgsraad hem weer tot twintig jaar cel. Echter was deze uitspraak ook niet definitief aangezien Bouterse hoger beroep aantekende. Dat proces mocht hij in vrijheid afwachten.

Nabestaanden

Veel Surinamers zien deze historische gebeurtenis als een nationaal trauma. Voor de nabestaanden van de slachtoffers zijn de Decembermoorden tot de dag van vandaag een open wond. Henk Kamperveen, de zoon van de vermoorde journalist André Kamperveen, vertelde in een gesprek met NOS dat hij al 41 jaar met een litteken rondloopt. "Mijn vader is zo uit zijn huis gerukt en vermoord.”

Ook voor Rani Sohansingh, de zus van de vermoorde ondernemer Robby Sohansingh, is het verdriet na ruim vier decennia nog steeds groot. Zij ging samen met RTL Nieuws naar de plek waar de moorden plaatsvonden. Zichtbaar geëmotioneerd vertelt ze dat haar broer werd opgehaald van zijn huis en daarna nooit meer levend is teruggezien. "Zijn tanden waren kapotgeslagen en zijn gezicht zat vol met bloeduitstortingen. Daarna is hij doorzeefd met kogels."

Uitspraak hof

Het oordeel van het Surinaamse Hof van Justitie is conform aan de straf die werd opgelegd door de krijgsraad. Volgens het Hof zou een lagere straf niet volstaan. De uitspraak werd gedaan Dinesh Sewrattan. Ook geeft het Hof aan het niet nodig te vinden om Bouterse direct gevangen te laten nemen. Het is nog niet bekend op welk moment Bouterse zijn straf uit moet gaan zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie