FunX

Arunya (22) deed tien keer over haar rijbewijs: "Heb zo'n vierduizend euro neergelegd voor examens"

foto: Eigen beeld
  1. Newschevron right
  2. Arunya (22) deed tien keer over haar rijbewijs: "Heb zo'n vierduizend euro neergelegd voor examens"

Het zal je maar gebeuren: tien keer je rijexamen moeten doen. Dit overkwam Arunya (22) die na tien rijexamens eindelijk haar rijbewijs haalde. Ze kreeg in periode dat ze haar rijbewijs probeerde te halen te maken met de pandemie, wisselde zo'n vier keer van rijinstructeur en legde ongeveer vierduizend euro neer om te kunnen slagen. In een interview met FunX vertelt Arunya waarom het zolang heeft geduurd voordat ze haar rijbewijs behaalde.

Eerste keer rijexamen

Arunya begon op haar zestiende met het nemen van rijlessen. Ze had een tussenjaar genomen en dacht genoeg tijd te hebben om zich te focussen op het halen van haar rijbewijs. Het theorie-examen haalde ze na de tweede poging, maar het rijexamen zelf liep heel anders. "De eerste keer wist ik dat het niet best ging. Ik denk dat ik toentertijd het rijexamen te vroeg had aangevraagd. Op een grote rotonde met meerdere banen ging het namelijk mis en raakte ik in de stress, waardoor ik het niet haalde."

Arunya heeft toen nog meer lessen genomen en bleef oefenen voor het examen. Toch lukte het haar na de tweede en derde poging nog steeds niet om te slagen. "Ik was niet zo goed in het uitvoeren van de speciale verrichtingen, waardoor ik het examen weer niet haalde."

Corona

Niet lang na Arunya's derde poging kreeg Nederland te maken met de coronapandemie. Door de lockdowns werden haar rijlessen gestopt en kon ze maandenlang niet rijden. Daarnaast werd ze overgeplaatst van rijschool, omdat haar instructeur stopte met zijn bedrijf. "Toen moest ik weer een nieuwe auto onder de knie krijgen. Vervolgens stopte die rijinstructeur er ook mee en werd ik weer overgeheveld naar een andere instructeur met een nieuwe auto."

Dit zorgde alleen maar voor meer stress bij Arunya. Ze kreeg namelijk ook te maken met een bepaalde druk van buitenaf. "Er werd dan tegen mij gezegd 'oh ga je voor de derde keer? Heel veel succes. Nu ga je hem echt wel halen hoor.' En dan zakte ik weer. Op een gegeven moment namen de zenuwen het echt over. Tijdens mijn lessen maakte ik perfecte ritten, maar bij het examen ging het helemaal fout."

Quote

"Het was erg vernederend en elke keer zat ik er helemaal doorheen."

Staatsexamen

De vijfde keer mocht ze een staatsexamen maken. Dit houdt in dat je extra tijd voor je praktijkexamen krijgt en je als student vaker gerustgesteld wordt. Arunya ging er daarom vanuit dat het haar deze keer wel zou lukken. "Ik had al een auto gekocht, want ik ging er vanuit dat ik het staatsexamen wel zou halen. Het lukte weer niet, omdat ik te maken kreeg met een hele onaardige instructeur die mij bang maakte en vertelde dat ik heel slecht reed. Bij een staatsexamen hoor je juist iemand te hebben die echt rekening met je houdt en wat milder tegen je reageert."

Ondertussen was de pandemie nog steeds bezig en stond Arunya's auto een jaar lang voor de deur. "Toen waren het echte lange periodes van ongeveer zes maanden dat ik niet kon rijden door corona. Ik werd elke keer zenuwachtiger." Het is bijna niet te geloven, maar na drie keer te moeten wisselen, kreeg Arunya wéér te maken met een nieuwe instructeur. "Het voelt ook alsof ik echt aan mijn lot werd overgelaten. Dat hielp allemaal echt niet mee."

Onterecht gezakt

Daarnaast heeft ze het gevoel dat ze twee keer onterecht is gezakt. "Ik heb echt wel zelfreflectie en weet dat ik het rijden in het begin niet onder de knie had. Maar ik werd op een gegeven moment echt afgestraft op hele kleine dingetjes, waarbij ik van anderen hoorde dat ze daar helemaal geen last van hadden." Zo hoorde ze van iemand uit haar omgeving dat hij op de verkeerde baan had gereden en nog steeds was geslaagd. "Ik werd een keer afgerekend op het feit dat ik voorrang gaf aan een vader die samen met zijn peuterzoontje aan het fietsen was. Volgens de examinator had ik voorrang en was dit dus een fout, terwijl ik juist altijd had geleerd dat je bij kleine kinderen op de weg moet stoppen."

Arunya vertelt ook dat het voelde alsof ze op een gegeven moment te maken had met een machtsverhouding. "Ik zat in die auto en ik weet dat ik de laatste paar ritten gewoon goed heb gedaan, maar daar heb je weinig aan als je met zijn tweeën in de auto zit. Ik wilde ook heel graag mijn rijinstructeur meenemen naar het examen, zodat hij mee kon kijken en de examinator kon tegenspreken als dit nodig was. Dit mocht alleen niet in verband met corona."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rijbewijs behaald

Arunya vertelt dat het mentaal ook veel met haar deed om iedere keer te zakken. "Het was erg vernederend en elke keer zat ik er helemaal doorheen. Ik wilde alleen heel graag doorgaan, omdat mijn ouders iedere keer de helft voor mij betaalden. We hebben naast de kosten van de rijlessen echt zo'n vierduizend euro moeten neerleggen voor de examens. Dit zorgde ook weer voor extra druk, want ik wilde mijn rijbewijs ook voor hen halen."

De lockdown-periode zorgde er drie maanden lang voor dat de rijexamens niet door konden gaan. "Ik had heel erg geluk dat er één dag was dat deze examens wél doorgingen, want de dagen daarna stegen de corona-gevallen weer. Die dag heb ik dan eindelijk mijn rijbewijs gehaald. Ik had niet verwacht dat het zou lukken, omdat ik drie maanden lang niet in een auto had gereden."

Twee jaar rijbewijs

Het is nu zo'n twee jaar geleden dat Arunya haar rijbewijs heeft gehaald en hoewel het lang duurde, heeft ze ook het idee dat door alle moeilijkheden een betere bestuurder is geworden. "Ik heb in verschillende auto's gereden en veel vaker moeten rijden dan de gemiddelde beginnende bestuurder. Toen ik ook alleen moest gaan rijden, ging dit meteen al goed. Veel mensen bestempelden mij meteen als slechte bestuurder, maar sindsdien ben ik alleen naar Florence gereden en heb ik ook in steden als Milaan in mijn eentje gereden. Daarom wil ik iedereen ook meegeven dat het echt wel goed komt als je doorzet. Ik kan nu na tien keer mijn rijexamen te hebben gedaan ook gewoon rijden."

foto: Eigen beeld

Ster advertentie
Ster advertentie