FunX

Sahil: "We moeten het eendimensionale beeld over vluchtelingen veranderen"

foto: BNNVARA
  1. Newschevron right
  2. Sahil: "We moeten het eendimensionale beeld over vluchtelingen veranderen"

Programmamaker Sahil Amar Aïssa zoekt in zijn nieuwe serie Fight or Flight twee mensen op die uit hetzelfde conflictgebied komen, maar allebei heel anders hebben gereageerd op de situatie in hun land. De één vluchtte naar Nederland, de ander bleef daar. In Start met Fernando vertelt Sahil meer over het maken van dit bijzondere programma. "Er is een bepaald beeld over vluchtelingen dat we moeten doorbreken."

Sahil over zijn programma 'Fight or Flight': "Iedereen zou recht moeten hebben op geluk zoeken"

Perspectief veranderen

Met Fight or Flight wil Sahil graag het beeld dat mensen over vluchtelingen hebben veranderen. "Het perspectief op vluchtelingen is in Nederland heel eendimensionaal", vertelt hij. "Mensen denken alleen maar: die komen geld halen en geluk zoeken. Terwijl ik denk: geluk zoeken is iets moois, iedereen zou daar recht op moeten hebben. Zelfs al kom je alleen geld halen, als je uit een superarm gebied komt, snap ik dat. Dat zou ik ook doen voor m'n familie."

Dat vertekende beeld van vluchtelingen is volgens Sahil de oorzaak van de crisis die gaande is rondom de opvang van vluchtelingen in Nederland: ze worden niet gezien als mensen die iets kunnen bijdragen, maar als last. "Maar dit land heeft vluchtelingen nodig. Waar zou Nederland zijn als je in één klap alle Caribische, Marokkaanse, Indonesische en Turkse Nederlanders zou weghalen? De economie zou morgen nog instorten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevlucht en achtergebleven

Voor de afleveringen reisde Sahil af naar Colombia, Irak, Palestina, Soedan en Armenië. Iedere aflevering praat hij met twee mensen uit een van die landen. "De ene helft praten we met iemand die hierheen is gekomen en hier al een paar jaar zit." Vervolgens gaat hij in gesprek met iemand die in dat land is achtergebleven, om zo te horen wat voor impact beide beslissingen hebben gehad. Zo zie je in de eerste aflevering Aelaf en Ashraf, die als kind met hun moeder voor IS vluchtten uit het Irakese Mosul. Hun neefje Azeez bleef tijdens de bezetting daar.

Quote

Je ziet talkshows over vluchtelingen gaan, terwijl er geen een vluchteling aan tafel zit. Het is schandalig dat we doen alsof die mensen niet voor zichzelf kunnen spreken.

Sahil

Vluchtelingen aan het woord

Sahil vindt het belangrijk om met dit programma gevluchte personen zélf aan het woord te laten. "Er wordt altijd gesproken óver vluchtelingen, door politici in Den Haag of columnisten die wonen in dikke huizen, maar niet door de mensen zelf", vertelt hij. "Je ziet talkshows over vluchtelingen gaan, terwijl er geen een vluchteling aan tafel zit. Het is schandalig dat we doen alsof die mensen niet voor zichzelf kunnen spreken en dat wij over hun lot bepalen."

Afstand dichten

In Fight or Flight vertellen de personen vanuit hun eigen ervaringen en perspectief. "Ik wil dat zij hun verhaal vertellen en de context bieden." Sahil hoopt op die manier meer begrip te creëren. "Ik wil laten zien waar ze vandaan komen, zodat iedereen snapt: daarom is mijn buurman Somalisch of mijn lerares Eritrees. Mensen snappen dat nu niet en door dat onbegrip ontstaat er afstand. En die afstand wordt vaak gevuld door haat en afgunst. Dat gaan we dichten."

Fight or Flight is elke dinsdag om 22:00 uur te zien op NPO 3. Hier kun je de afleveringen terugkijken.

Fight or Flight - aflevering 1: Irak

Ster advertentie
Ster advertentie