FunX

Esther van Plant een Olijfboom: "Veel kinderen in Gaza willen niet eens meer leven"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Esther van Plant een Olijfboom: "Veel kinderen in Gaza willen niet eens meer leven"

Het is vandaag precies 150 dagen geleden dat Israël de oorlog verklaarde aan Hamas. Sindsdien voltrekt een humanitaire ramp zich in de Gazastrook die aan tienduizenden onschuldige burgers het leven heeft gekost. Ook Esther, oprichtster van Stichting Plant een Olijfboom, verloor een aantal familieleden door het geweld van het Israëlisch leger. In Start met Fernando vertelde ze meer over de schrijnende situatie waar Gazanen zich in bevinden en hoe ze hoop probeert te houden.

Esther van Plant een Olijfboom: "familie zit vast in Gaza"

Ruim 30.000 doden

Esther heeft zelf drie familieleden verloren in Gaza en noemt hun overlijden een onwijs groot verlies. Daarnaast vertelt ze aan Fernando dat al haar familieleden die nog in leven zijn het momenteel ongelooflijk zwaar hebben, net als de rest van de Gazanen. "Met niemand gaat het goed in Gaza. Al vijf maanden lang wordt Gaza gebombardeerd. Er zijn al meer dan 30.000 doden gevallen, waaronder 13.000 kinderen. Wanneer huizen worden gebombardeerd, is het nog maar de vraag of je bij de mensen onder het puin kunt komen. Van de week zagen we nog een jongetje die na negen dagen compleet uitgemergeld van onder het puin vandaan kwam. Het is echt verschrikkelijk."

Geen uitweg

Esther vertelt dat de Gazastrook al zeventien jaar wordt gezien als een openluchtgevangenis. Zo heeft Israël volledige controle over wie of wat er Gaza binnenkomt of uitgaat. Per dag verlaten slechts een handjevol mensen Gaza, mits ze daar genoeg geld voor hebben. Voor het grootste gedeelte van de 2,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook is dat echter geen optie, ook niet voor Esthers familie. "Wij hebben in zowel het noorden als in het zuiden van Gaza familie wonen. Twee schoonzussen van mij die in Gaza-stad woonden, waren gevlucht naar het zuiden. Daar wonen ze nu met hun gezinnen in tenten. Er heerst daar zoveel angst om wat er nu gaat gebeuren. Overal heerst er een voedseltekort, maar in het noorden komt al helemaal geen voedsel aan. Er zijn wel air drops, maar de hoeveelheid voedsel die daarmee wordt verspreid, staat gelijk aan het voedsel uit twee volle vrachtwagens."

Vraagtekens bij airdrops

Ondanks de ogenschijnlijk goede intenties van de internationale gemeenschap om voedsel via airdrops te verspreiden over de Gazastrook, heeft Esther haar vraagtekens bij deze vorm van noodhulp. "Het wekt bij mij de vraag waarom die air drops wel worden toegelaten, maar vrachtwagens met veel meer hulpgoederen niet. Zo'n vliegtuig moet ook toestemming krijgen van Israël om over Gaza te mogen vliegen. Anders schieten ze 'm natuurlijk uit de lucht. Het lijkt daardoor een beetje op een schijnvertoning van de internationale gemeenschap om te laten zien dat ze hulp verlenen, maar het is eigenlijk toch te weinig."

"Bewustwording creëren"

Hoewel Gaza momenteel volledig belegerd is door de Israëlische strijdkrachten probeert Esther koste wat kost de bewustwording over de Palestijnse zaak te vergroten. Dat doet ze met haar stichting Plant een Olijfboom. "Het belangrijkste is dat we bewustwording willen creëren in Nederland over wat er in heel Palestina gebeurt. Daarvoor gebruiken we onder andere onze Instagrampagina waarop we filmpjes over Palestina delen. Daarnaast hebben we ook het Palestinafonds, waarmee we nu vooral noodhulp bieden in Gaza. We delen dekens, voedsel, kleding uit, maar ook speelgoed voor kinderen. Veel kinderen in Gaza zijn hartstikke depressief en willen niet eens meer leven."

Quote

We moeten met elkaar een vuist maken om iets te veranderen.

Esther

"Verandering brengen"

Het doet Esther goed om te zien dat steeds meer mensen in Nederland zich inzetten voor Gaza. Ze haalt daar dan ook veel kracht uit ondanks het heersende gevoel van machteloosheid bij velen. "Ik haal hoop uit mensen die zich nog steeds inzetten voor Gaza. We werden eigenlijk allemaal slapend gehouden en bleven in onze eigen bubbels leven, maar steeds meer mensen ondernemen actie. Met elkaar kunnen we hopelijk verandering brengen. Soms voelt het hopeloos, maar we zijn nooit machteloos. We moeten met elkaar een vuist maken om iets te veranderen. Je kan met mensen praten over Gaza, je kan brieven schrijven naar de politiek, petities onderteken of demonstreren. Ga gewoon naar de Tweede Kamer en laat weten dat dit niet langer kan."

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie