Music

Josylvio over zijn Palestina-track: "Als je je niet uitspreekt, vind ik je zwak"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Josylvio over zijn Palestina-track: "Als je je niet uitspreekt, vind ik je zwak"

Vandaag staan we stil bij het leed van de Palestijnen dat al honderdvijftig dagen voortduurt. Sinds de Israëlische invasie zijn er meer dan dertigduizend Palestijnen vermoord. Josylvio uitte zijn gevoel en mening over het Palestijnse leed op zijn nieuwe track Kijk Door Me Ogen. Fernando nodigde de 32-jarige rapper uit voor zijn ochtendshow om te praten over de situatie in Gaza.

Uitspreken

Josylvio geeft in de ochtendshow aan dat het belangrijk is om je uit te spreken tegen onrecht op de wereld. “Veel mensen durven geen kleur te bekennen. We weten op dit moment allemaal wat er gaande is in Gaza, dus als je je daar niet tegen uitspreekt, vind ik je zwak.” Josylvio benadrukt dan ook dat het belangrijk is om erover te blijven praten. “Met dit nummer heb ik dat op mijn manier gedaan.”

Situatie Palestina

In de ochtendshow brengt Josylvio op dat de erbarmelijke situatie van de Palestijnen al langer voortduurt dan honderdvijftig dagen. “Ik ben al langer dan twintig jaar op de hoogte van het leed van de Palestijnen. Misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik half Egyptisch ben. Ik zag vanaf mijn elfde al gruwelijke beelden.” Volgens Josylvio overstijgt het geweld van de afgelopen vijf maanden echter alles. “Dit is een zware genocide. Er zijn geen andere woorden voor. Wat mij echt een storing geeft is dat politici dit geweld nog goedpraten.”

Wat gebeurt er in Palestina?

Palestina wordt al tientallen jaren illegaal bezet door Israël. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

Apartheid

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen, die Amnesty International beschrijft als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in hun rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep."

Kijk Door Me Ogen

Het nummer Kijk Door Me Ogen van Josylvio is ook een verwijzing naar het bijna gelijknamige nummer Kijk Door M’n Ogen van Appa en Mr. Probz. Zo interpoleerde Josylvio het refrein dat in 2007 gezongen werd door Mr. Probz. Hierover zegt Josylvio: “Toen ik mijn verses terugluisterde, dacht ik: dit is echt Appa-shit. Zo kwam ik op het idee om het refrein te gebruiken voor dit nummer.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie