FunX

Stefan (15) redde leven van schoolgenootje: "Ik ben geen held, het was mijn plicht"

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Stefan (15) redde leven van schoolgenootje: "Ik ben geen held, het was mijn plicht"

De 15-jarige Stefan redde nog geen vijf weken geleden het leven van een schoolgenootje dat een hartstilstand kreeg. Gelukkig volgde Stefan ooit een reanimatiecursus, waardoor hij het meisje kon redden. Afgelopen week werd hij op school in het zonnetje gezet vanwege zijn heldendaad. Tannaz belde hem op in 7/11.

Reanimatie

Stefan zat in het klaslokaal toen zijn schoolgenootje ineens een hartstilstand kreeg. Op een gegeven moment renden twee meisjes het lokaal binnen, waarna Stefan naar hen toeliep en vroeg wat er aan de hand was. "Ik liet letterlijk al mijn spullen vallen, zelfs mijn laptop viel op de grond, en ik stormde naar boven. Daar zag ik het meisje en toen heb ik mijn plicht uitgevoerd door te reanimeren. Ik zat op dat moment vol adrenaline en probeerde mezelf gewoon te kalmeren door aan de stappen te denken die ik tijdens de cursus heb geleerd en die zo snel mogelijk uit te voeren."

Plicht

Door iedereen als een held gezien worden, is natuurlijk geweldig op je vijftiende. Maar voor Stefan is dat niet het belangrijkste. Het is voor hem de normaalste zaak van de wereld. "Het is natuurlijk leuk om een held te zijn, maar het is gewoon een plicht die ik heb volbracht. Daarom vind ik het niet nodig om mezelf een held te noemen."

In het zonnetje gezet

Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met het meisje. Ze is zo'n twee weken geleden geopereerd en heeft nu medicijnen en een geïmplanteerde defibrillator. Stefan werd afgelopen donderdag op school verrast met cadeautjes en applaus om hem te bedanken voor zijn heldhaftige en levensreddende actie. Het was ook de eerste keer dat het meisje weer op school was sinds die ene dag. "Dat hij op die leeftijd al wist wat hij moest doen, en het ook deed, dat is zó moedig", zei haar moeder tegen het AD.

Reanimatiecursus

Stefan zit bij de jeugdbrandweer, waar hij geen seconde twijfelde om een reanimatiecursus te volgen. Hij raadt iedereen aan om er ook een te volgen. "Het is handig als zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren of bepaalde EHBO-handelingen kunnen uitvoeren. Het kan altijd van pas komen."

Ster advertentie
Ster advertentie