FunX

Sterre over halloweendrama in Seoul: "Er werden mensen op straat gereanimeerd"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Sterre over halloweendrama in Seoul: "Er werden mensen op straat gereanimeerd"

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kwamen afgelopen weekend zeker 153 mensen om het leven tijdens een grote halloweenviering. Zij raakten verdrukt en vertrapt in de mensenmassa die zich in de kleine straatjes had verzameld. Sterre is student in Seoul en woont in de wijk Itaewon, waar het drama plaatsvond. In Start met Fernando vertelde ze hoe het daar nu gaat. "Je hoort dat steeds meer mensen overleden zijn."

Sterre over het halloweendrama in Seoul

'Gereanimeerd op straat'

Sterre was zelf ook van plan om zaterdagavond uit te gaan. "Maar we waren een beetje langzaam. Opeens kregen we toen filmpjes door waarin mensen op straat gereanimeerd werden. Toen dachten we: wow, het is helemaal uit de hand gelopen en het is beter om niet te gaan." Kort daarna kwamen haar huisgenoten thuis. "Die vertelden: 'We zagen vijftig mensen op de straat liggen die gereanimeerd werden en hartmassages kregen.'"

Paniek

Uit verklaringen van getuigen en videobeelden blijkt dat het misging in een smal steegje in het centrum van de wijk, waar veel uitgaansgelegenheden zijn. "Wat ik heb begrepen, is dat het te druk werd en dat mensen toen in paniek raakten, waardoor ze anderen vertrapten", aldus Sterre. "Ik ben heel verbaasd dat niemand heeft ingegrepen en mensen nog steeds naar die straat gingen."

Vermist studenten

Bij de chaos kwamen vooral veel tieners en twintigers om het leven. Ook vielen er tientallen gewonden. "Je hoort dat steeds meer mensen overleden zijn", aldus Sterre. "Er waren best veel exchange students vermist. Niemand wist wat er met hen gebeurd was, tot gisteren. Zo heeft m'n huisgenoot gehoord dat twee vrienden die een nacht lang vermist waren, zijn overleden. Dan komt het ineens superdichtbij."

Onderzoek

De straat waar de paniek uitbrak, is nog steeds afgesloten. "En het staat vol met politiebusjes", vertelt Sterre. De lokale autoriteiten zoeken momenteel uit wat er precies is gebeurd en waar het is misgegaan. In het land is door de Zuid-Koreaanse president een periode van nationale rouw aangekondigd.

Sterre is momenteel nog aan het bijkomen van wat er is gebeurd. "Seoul is zo veilig. Je kan als meisje bijvoorbeeld makkelijk over straat. Dat zoiets dan gebeurt tijdens het uitgaan, is heel gek." Gelukkig vindt ze steun bij andere getuigen en betrokkenen. "Ik ben nu met een groep mensen die het ook van zo dichtbij hebben meegemaakt, dus het is wel fijn als je er dan samen over kan praten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie