FunX

Ook dokters hebben vooroordelen over dik zijn: "Ik kreeg de verkeerde diagnose"

  1. Newschevron right
  2. Ook dokters hebben vooroordelen over dik zijn: "Ik kreeg de verkeerde diagnose"

Gewichtsdiscriminatie is real. Denk aan nare opmerkingen en ongevraagde adviezen, maar ook aan gebrek aan representatie en zelfs discriminatie op de arbeidsmarkt. Sigrid en Anoesjka van de stichting Dikke Vinger maken zich hier hard voor. In de TopiX-podcast praten ze met Merel over een onderwerp waar je weinig over hoort, maar waar dikke mensen regelmatig last van hebben: vooroordelen en stigma's in de medische wereld met soms gevaarlijke missers tot gevolg.

Quote

Ik stelde doktersbezoeken uit na een nare ervaring bij m'n huisarts.

Sigrid

Vooroordelen bij dokters

Over dik zijn bestaan veel vooroordelen, bijvoorbeeld dat dikke mensen ongezond en lui zijn. "Artsen krijgen die stereotypes en vooroordelen ook mee en veel dikke mensen hebben daar last van in de gezondheidszorg. Dat gaat van verkeerde diagnoses tot überhaupt niet serieus genomen worden en naar huis gestuurd worden met 'ga eerst maar afvallen'. Het is heel frustrerend, want er worden zo dingen gemist", aldus Anoesjka.

Los van het feit dat aandoeningen hierdoor soms niet op tijd erkend worden, is het gevoel niet serieus te worden genomen voor dikke patiënten vaak een probleem. "Er wordt met je omgegaan alsof je lui bent en het allemaal niet snapt. Er zijn zoveel stigma's."

Niet meer naar de huisarts

Het gevolg van keer op keer zo behandeld worden, is dat je op een gegeven moment helemaal geen zin meer hebt om naar de dokter te stappen. Dat gebeurde ook bij Sigrid. "Ik heb mijn doktersbezoeken heel lang uitgesteld, omdat ik een nare ervaring had met m'n huisarts. Dat zou niet zo moeten zijn." Sigrid had namelijk bronchitis, waar een andere arts meteen antibiotica voor gaf. Hen eigen huisarts vond het nodig om op te merken dat Sigrid "toch best wel stevig was" en daar iets aan moest doen. "Alsof ik van dik zijn bronchitis kon krijgen. Dat is niet waarvoor ik er was. Het was een heel kwetsbaar moment."

Op dat moment durfde Sigrid er niks van te zeggen. "Ik was heel erg in shock. Ik zat toen al twee jaar bij Dikke Vinger, maar op dat moment wist ik toch niet goed hoe ik erop moest reageren. Daar baalde ik achteraf van." Dat komt volgens Anoesjka ook omdat er in zo'n gesprek met een arts sprake is van een machtsverhouding. "Je hebt iets van diegene nodig. Je komt hulp vragen en dan neemt iemand dat niet serieus en zegt 'je bent ook wel een beetje dik...' Ja, denk je dat ik geen spiegel heb?!"

Gemiste diagnoses

Het verhaal van Sigrid lijkt misschien een klein voorbeeld, maar het gaat verder dan ongemakkelijke situaties. Anoesjka vertelt dat er bij hun project Dik bij de Dokter talloze verhalen zijn binnengekomen over gemiste diagnoses. "Zelf heb ik dat ook meegemaakt. Ik ging naar huis met de diagnose diabetes type 2, dat komt vaker voor bij dikke mensen." Ze kreeg medicijnen, maar werd vervolgens steeds zieker. Een andere arts kwam er na uitgebreid onderzoek achter dat het om diabetes type 1 ging. "Hij zei: 'Dat is een auto-immuunziekte en die pillen doen daar niks voor. Het is op het randje. Je had het bijna niet overleefd en moet naar het ziekenhuis'."

Quote

Als je maar je best doet, zou iedereen dun zijn. Maar al het onderzoek wijst uit dat dat niet waar is.

Anoesjka

Hulp bij de dokter

Sigrid en Anoesjka gaan met hun project Dik bij de Dokter pakketjes maken waarmee ze dikke mensen helpen voorbereiden op hun doktersbezoek. Daar zit onder andere een kaartje in dat je aan je dokter kunt geven, zodat je er zelf niet over hoeft te beginnen. "Zo van: 'Ik weet dat ik dik ben, maar daar wil ik het nu niet over hebben. Daar kom ik niet voor.' Ik denk dat ik dat zelf destijds ook fijn had gevonden", aldus Sigrid.

De aansluiting en erkenning die Sigrid vond bij de leden van Dikke Vinger heeft hen erg geholpen bij het accepteren van zichzelf. "Het gaat heel erg op en neer, dat verschilt per dag, maar ik weet nu dat ik niet verkeerd ben. Dat is het enige dat me erdoorheen helpt. Ook al voel ik me kut over mezelf, ik heb nog steeds recht op zorg en op in m'n bikini op het strand zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer over gewichtsdiscriminatie

Anoesjka en Sigrid zetten zich met onder andere de podcast en supportgroep van Dikke Vinger dus in voor een eerlijkere behandeling van dikke mensen bij de dokter, maar ook voor het wegnemen van de negatieve lading rondom het woord dik en de onzekerheid die daarbij komt kijken. "Wij zeggen: het is niet jouw schuld, maar die van een systeem dat jou aanpraat dat het aan jou ligt." Luister hieronder het hele gesprek terug.

Meer weten over gewichtsdiscrimnatie? Lotte, Bappie en Naima zetten zich hier ook voor in en vertelden onlangs aan FunX over hun ervaringen.

#25 - DIK ZIJN EN MEDISCHE MISSERS: 'dik zijn is niet meteen ongezond' (S03) - FunX TopiX

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts!

Ster advertentie
Ster advertentie