FunX

Leila wil met film 'Maysa' meer begrip creëren over tonic immobility bij seksueel geweld

foto: Leila Sahir
  1. Newschevron right
  2. Leila wil met film 'Maysa' meer begrip creëren over tonic immobility bij seksueel geweld

Eén op de acht vrouwen wordt wel eens in haar leven verkracht, dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van slachtofferwijzer. Een groot deel van die slachtoffers, zo'n zeventig procent, verstijft, doet niets of 'werkt mee' op zo'n moment als overlevingsreactie van het lichaam. Dit wordt ook wel ‘tonic immobility’ genoemd. Regisseur Leila Sahir legde in Start met Fernando uit dat zij wilt dat er meer begrip en aandacht komt voor slachtoffers van seksueel geweld en daarom een film wilt maken over dit onderwerp.

Tonic immobility

Die schrikreactie heet dus tonic immobility, maar wat gebeurt er dan precies met je? ''Wat er kan gebeuren, is dat je op dat moment letterlijk verstijft van angst of dat je hersenen een soort van uitschakelen zodat alles langs je heen gaat'', vertelt Leila uit eigen ervaring. Het is meer dan één keer bij haar gebeurd dat iemand over haar grens heen ging en de tonic immobility overnam: ''zeker als tiener gebeurde dit.''

Verfilmingen

''Ik vind het belangrijk om dit verhaal te vertellen. Ik zie het nooit terug in series of films.'' Als het gaat om seksueel geweld in films of series, gaat het bijna altijd gepaard met heftige scenes waar vrouwen zich met geweld verzetten. Ook is de verkrachter in films vaak een onbekende. 'In de realiteit is het vaak subtieler dan dat'', legt Leila uit.

Maysa

Om die bewustwording te creëren, maakte Leila het plan om een korte film te maken over Maysa, een 15 jarig meisje die graag rapper wilt worden. De film neemt je mee naar een avond chillen bij haar thuis: ''Ze hebben plezier en maken muziek, maar de film krijgt een andere wending wanneer een goede vriend van Maysa over haar seksuele grens heengaat.'' Voor het project van start kan gaan, moet Leila nog eerst 5000 euro binnenhalen via een crowdfunding-campagne. Wil je haar helpen deze film te maken en meer bewustwording over tonic immobility bij seksueel geweld te creëren? Lever dan hier je bijdrage aan de film Maysa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij seksueel misbruik

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig?

Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Ook kun je terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte. Ook vind je hier een community waar je met lotgenoten kunt praten.

Ster advertentie
Ster advertentie