FunX

Kim Feenstra over jeugdzorg-docu: "Groot maatschappelijk probleem"

foto: YouTube: DOCSFAIR
  1. Newschevron right
  2. Kim Feenstra over jeugdzorg-docu: "Groot maatschappelijk probleem"

Kim Feenstra heeft een kritische documentaire uitgebracht over jeugdzorg in Nederland. TAKEN: Kinderen van de Staat laat de problematiek zien binnen jeugdzorg en de financiële belangen die daar achter zitten. "Dit is een heel groot maatschappelijk probleem wat echt al jarenlang aan het dooretteren is", zegt Kim in gesprek met Sander en Vonneke.

Video niet beschikbaar

Maatschappelijk probleem

Kim legt uit waarom zij zich genoodzaakt voelde om deze documentaire te maken. "Ik moest dit gewoon doen", zegt ze. "Dit is een heel groot maatschappelijk probleem wat echt al jarenlang aan het dooretteren is. Het is nu zo'n grote wond geworden dat het in sommige gevallen zelfs leidt tot de dood. Daar is jeugdzorg nooit voor bedoeld. Jeugdzorg is bedoeld om gezinnen en kinderen te ondersteunen met de hulp die ze nodig hebben, zodat er weer een veilige gezinssituatie kan ontstaan en hoe het er nu allemaal aan toe gaat, is echt om te huilen."

Ook zegt Kim dat ze vanuit haar jeugd goed kan begrijpen dat je als kind soms in een situatie terecht kan komen waar je geen controle over hebt. Daarnaast heeft zij het van dichtbij meegemaakt via kennissen. "Na het toeslagenschandaal had het hele systeem eigenlijk al op de schop gemoeten. Dat is nog steeds niet gebeurd en ik vraag me gewoon af: waar zijn die vermiste kinderen? Waarom springt niemand voor hen in de bres? Waarom zwijgen we dit dood?", aldus Kim.

Geldmachine

"Wat me het meest geraakt heeft, is dat er echt een geldmachine achter zit", vertelt Kim. "Er zijn zoveel instanties die hier financiële belangen in hebben, dat ik me ga afvragen: heb je echt de intentie om een gezin te ondersteunen en een kind te helpen of wil je gewoon zwaar geld verdienen?"

Bekijk hier de trailer van de documentaire.

Doneren

De documentaire, TAKEN: Kinderen van de Staat, is hier te bekijken. Om te kijken moet je wel een kleine donatie doen. "Een gedeelte van de opbrengst van de donaties gaan naar een stichting en ik ben daar heel erg trots op", legt Kim uit. "Het is een foundation die onder andere juridische hulp gaat verlenen aan ouders die door financiële problemen de rechtszaak niet meer kunnen bekostigen om bijvoorbeeld hun kinderen terug te krijgen."

"Met deze documentaire leg ik echt een probleem op tafel. Ik vind altijd dat als je een probleem aankaart, dat je ook een oplossing moet kunnen bieden. Door de documentaire te kijken draag je dus al bij aan een stukje van de oplossing, zodat we hopelijk straks een aantal ouders hun kinderen kunnen terugbrengen door middel van rechtszaken winnen."

Ster advertentie
Ster advertentie