FunX

Tur-G zet zich in tegen online shaming: 'Je moet geen naaktfoto's doorsturen'

foto: YouTube: JET Music
  1. Newschevron right
  2. Tur-G zet zich in tegen online shaming: 'Je moet geen naaktfoto's doorsturen'

Het moet maar eens afgelopen zijn met online shaming en het doorsturen van andermans naaktfoto's. Dat vindt ook Tur-G en daarom probeert hij jongeren hier bewust van te maken door middel van de campagne #SkipOnlineShaming, bestaande uit workshops en muziek. Aan Tannaz vertelt hij waarom dit zo belangrijk is. "Het is niet nodig om shine te pakken over andermans rug."

Tur-G over online shaming: "Boys moeten geen naaktfoto's doorsturen"

Screenshot

Tur-G wil anderen duidelijk maken dat iemands privéfoto's doorsturen niet de bedoeling is. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor het slachtoffer. Zelf heeft hij dat in zijn directe omgeving meegemaakt. "Dat zat me toch wel echt dwars. Toen heb ik besloten er een nummer over te maken."

Dat nummer is Screenshot, waarbij de rapper gisteren ook een clip uitbracht. Hij rapt daarin over een meisje dat via Snapchat een foto doorstuurt naar een jongen, die daar vervolgens een screenshot van maakt om te gebruiken als chantagemateriaal. Volgende week verschijnen er nog twee tunes van Tur-G over hetzelfde thema.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewustwording

Tur-G hoopt vooral bewustwording te creëren. "Vaak lijkt het onschuldig om iets door te sturen. Je denkt: het kan geen kwaad, maar je zorgt ervoor dat iemand met een bepaald gevoel achterblijft." Desondanks denken jongeren onderling soms indruk te maken door ontvangen privébeelden rond te sturen. "Ik kan me voorstellen dat je het cool vindt als iemand je iets stuurt, maar het is netter om het voor jezelf te houden. Af en toe wil je stoer doen, maar dit is niet the way."

Zoek hulp

Om meer impact met zijn track over online shaming te kunnen maken, besloot Tur-G er een heel project omheen te bouwen, met onder andere workshops. "Daarin hebben we het over zelfliefde en wat je kan doen als je in zo'n situatie terechtkomt." Op Instagram postte hij deze week zelf ook een screenshot van een Snapchatgesprek, waarin het leek alsof iemand hem chanteerde met naaktbeelden. Vandaag legt hij uit waarom:

"Ik weet dat er een paar van jullie misschien ooit met dit gevoel hebben rondgelopen. Zit je ergens mee of heb jij iets meegemaakt? Blijf er dan niet mee rondlopen, maar praat erover. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp bij online shaming of exposing

Ben je slachtoffer geworden van online shaming of exposing? Dan is het belangrijk om daarover te praten. Als je daarvoor niet bij je familie of vrienden terechtkan of -durft, kan je naar hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, fier.nl of helpwanted.nl. Hulpverleners staan daar telefonisch of in een online chat voor je klaar om je advies te geven en verder te helpen. Bijvoorbeeld met het verzamelen van bewijs, het maken van een plan om het te vertellen aan je omgeving of bij psychische klachten zoals slapeloosheid of depressiviteit. Ook zijn er in de grote steden lokale initiatieven die je kunnen helpen, zoals Jij Staat Niet Alleen in Amsterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie