FunX

Jessie dacht dat ze hetero was totdat ze Iris ontmoette: "Ik wist echt niet wat ik ermee aan moest"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Jessie dacht dat ze hetero was totdat ze Iris ontmoette: "Ik wist echt niet wat ik ermee aan moest"

In What You Know 'Bout Love delen verschillende koppels hun unieke liefdesverhalen. Deze keer is het de beurt aan Jessie (26). Toen ze haar huidige partner Iris ontmoette, was het niet per se liefde op het eerste gezicht. Jessie wist namelijk honderd procent zeker dat ze op mannen viel. Maar na verloop van tijd kon ze niet ontkennen dat ze gevoelens kreeg. "We begonnen steeds meer te flirten en voordat ik het wist, werd ik verliefd op haar."

Wat leuk dat je jullie verhaal met ons wil delen, Jessie! Vertel, hoe begon het allemaal?
"Voor mijn studie pedagogiek ging ik met drie andere meiden van mijn opleiding stage lopen bij een gesloten jeugdinstelling. Zo'n soort stage kan best intens zijn, dus we hadden van te voren al even contact met elkaar gezocht via Facebook. Iris ging eigenlijk altijd overal met de scooter naartoe, maar die week sneeuwde het heel erg, dus we spraken af om alle vier met de tram te gaan. In de tram zaten we naast elkaar, dat was onze eerste ontmoeting. We gingen altijd samen roken, want dat deden we toen nog. Zo ontstond onze vriendschap een beetje."

Voordat je verliefd werd op Iris, was je ervan overtuigd alleen op mannen te vallen, toch? Waarom veranderde dit door haar?
"Dat klopt. Ik had voor Iris ook alleen gedatet en relaties gehad met mannen. Het grappige is dat ik, voordat ik stage ging lopen, een minor deed over seksualiteit en diversiteit. Ondanks die minor en dat ik veel leerde over verschillende seksuele geaardheden en de queer gemeenschap, dacht ik echt dat ik honderd procent hetero was. Ik was ook altijd heel kieskeurig wat mannen betreft, ze moesten bijvoorbeeld langer zijn dan ik. Iris zou eigenlijk totaal niet m'n type zijn, maar zo zie je maar dat dat uiteindelijk niets uitmaakt. Je wordt gewoon verliefd."

foto: FunX

Wanneer besefte je dat je meer voelde voor Iris dan vriendschap?
"Op een gegeven moment deden we met z'n tweetjes een opdracht voor school, dus dan spraken we ook met elkaar af. Ik vroeg een keer aan haar op wat voor type ze viel. Iris noemde toen allemaal dingen op en ik merkte aan mezelf dat ik onbewust aan het checken was of ik die kenmerken dan had. Ze maakte ook steeds vaker oogcontact op een flirterige manier of gaf me soms zelfs een knipoogje. Ik werd dan meestal knalrood en schaamde me kapot. Later vertelde ze me dat ze dat juist superschattig vond."

Hoelang duurde het voordat één van jullie de gevoelens uitsprak?
"Ondertussen waren we bijna elke dag samen en op een gegeven moment waren we een drankje aan het doen. Ik zei toen: 'Mag ik je wat vragen?'. Waarop zij natuurlijk antwoordde met 'Ja'. De zenuwen gierden door m'n lijf en ik vroeg: 'Volgens mij speelt er wel wat tussen ons, hè?' Weer antwoordde ze heel droog met 'Ja'. Het was een beetje awkward, dus ik besloot toen hardop te zeggen: 'Dan gaan we nu even roken en daarna zoenen. Okay?'"

Was het vanaf dat moment ‘aan’ tussen jullie?
"Nee, eigenlijk kwam dat later pas. Vriendinnen van ons hadden het erover dat we een relatie hadden met elkaar, maar ik zei dat dat niet zo was. 'We hebben pas een relatie als een van ons de ander heeft gevraagd hoor', zei ik een beetje plagerig. Iris werd er super ongemakkelijk van en toen zei ik: 'Ik vraag het wel hoor, schat.' Vanaf dat moment zijn we een stelletje."

foto: FunX

Hoe was het eigenlijk voor jou? Om voor het eerst in je leven gevoelens te hebben voor een vrouw?
"In het begin heel raar en echt een mindfuck om eerlijk te zijn. Ik had nog nooit iets gevoeld voor een vrouw. Ik dacht echt: ik ben 24, hoe ga ik hier nou weer mee om? Ik zat wel even in de knoop met mezelf. Maar hoe meer ik me ervoor openstelde, hoe fijner het voelde. Een paar maanden gingen voorbij en in april vertelde ik aan een paar vriendinnen dat ik voor het eerst gevoelens had voor een vrouw. Ze reageerden allemaal heel blij."

Hoe reageerde je familie op Iris?
"Mijn moeder en stiefvader reageerden superchill. Mijn zusje was al lang uit de kast gekomen voordat ik Iris voorstelde. En ik ben heel open opgevoed, dus ik wist sowieso dat het goed zou komen. Ik nam Iris mee om bij ons te eten en wilde het gelijk vertellen, maar toen kwam net een vriendje van m'n broertje ook eten. Dus besloot ik nog te wachten. Na het etentje zei ik in de groepsapp dat Iris niet zomaar een vriendin was, maar degene waarmee ik aan het daten was. Ze reageerden allemaal heel leuk. Ondertussen is ze al helemaal opgenomen in de familie."

foto: FunX

Wat heeft een relatie hebben met een vrouw voor jou veranderd?
"
Over veel wat ik tijdens m'n minor heb geleerd ben ik opnieuw gaan nadenken vanuit een ander perspectief. Sowieso als ik nu een homo-stel zie of genderdiverse mensen denk ik: daar hoor ik ook bij. Ik heb het geluk dat mijn omgeving heel open en accepterend is, dat wil ik graag doorgeven door er voor anderen te zijn. We hebben bijvoorbeeld een regenboogmat voor de deur en een non-binaire buur. Bij ons heeft die sowieso de ruimte om hun volledige zelf te zijn."

Hoe was dat voor Iris? Dat jij nog nooit eerder een queer relatie had gehad?
"Iris identificeert zich als panseksueel (aangetrokken tot een persoon ongeacht hun genderidentiteit, red.) en vond het juist heel leuk om met mij die ontdekkingsreis aan te gaan. We hebben echt vanuit een vriendschap naar een relatie gebouwd en elke stap heel bewust samen gezet. We zijn nu zo'n 2,5 jaar samen, wonen samen en hebben samen een kat. Over een paar jaar zouden we graag kinderen willen. Oh, en daarvoor nog ergens trouwen, dat maakt kinderen krijgen voor twee vrouwen namelijk een stuk makkelijker."

foto: FunX

What you know ‘bout love?

Heb jij je grote liefde ontmoet terwijl je in de file stond op de snelweg? Ben jij al heel lang samen met je high school sweetheart en wil jij geheim delen? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd naar allerlei soorten liefdesverhalen! Heb jij een romantisch verhaal dat je wil delen? Meld je dan hier aan.

Benieuwd naar alle andere love stories? Je kunt ze allemaal hier teruglezen.

Ster advertentie
Ster advertentie