FunX

De impact van de ramadan op je mental health: "Een maand van bezinning"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. De impact van de ramadan op je mental health: "Een maand van bezinning"

De eerste week van de ramadan is een feit. Deze maand staat in het teken van veel meer dingen dan alleen vasten: het draait ook om liefdadigheid, spiritualiteit en bezinning. Maar wat is eigenlijk de invloed van de ramadan op je mentale gezondheid? Dat bespreekt Tannaz deze week in de Mental Health Club-podcast met Tayyip en Chourouk.

#73 - De impact van de ramadan op je mental health - FunX Mental Health Club

Speciale tijd

Chourouk, die in het dagelijks leven lifecoach is, merkt dat het deze ramadan heel goed met haar gaat, maar dat ze ook een superdrukke agenda heeft. "Je wilt zoveel dingen doen, het is maar één keer per jaar ramadan", vertelt ze. Zo wil ze haar gebeden op tijd doen, afspreken met familie en vrienden en gaat haar werk ook gewoon door. "Ik wil deze speciale tijd graag met speciale mensen doorbrengen."

Detox

Volgens Chourouk heeft de ramadan een positieve invloed op je mentale gezondheid. "Het is niet alleen het onthouden van eten, drinken en andere dingen, het is echt een maand van bezinning." De ramadan is volgens haar een goede tijd om te reflecteren op jezelf en op de dingen die je het afgelopen jaar hebt gedaan. Daarnaast kun je vooruitkijken en nieuwe doelen stellen. "Maar het is ook een detox voor je lichaam en geest."

Spiritueler

Voor Tayyip staat de ramadan ook in het teken van detoxen: "Het is gewoon heel rustgevend." Hij kijkt elk jaar uit naar deze periode. "Tijdens de ramadan maak ik de meeste mentale en fysieke groei door." Tayyip gaat de laatste maanden door een moeilijke tijd. "Ik heb veel paniekaanvallen gehad. Het heeft te maken met misbruik in mijn jeugd." Vanwege de ramadan lukt het hem om zijn gevoelens beter te begrijpen en te verwerken. "Omdat ik spiritueler bezig ben met bidden en dergelijke. Als ik me alleen voel, dan komen de gedachten over mijn jeugd naar boven, maar nu ben ik meer bij mijn vrienden en familie. Ik voel me meer geliefd. Tijdens het bidden voel ik ook een grotere connectie met mijn Schepper."

Saamhorigheid

Ook Chourouk voelt de saamhorigheid deze maand. "Je doet het niet in je eentje." Ook kijk je tijdens de ramadan naar mogelijkheden om meer van waarde voor anderen te zijn. Bijvoorbeeld door giften te doen of mensen te helpen.

Eenzaam

Helaas geldt niet voor iedereen dat de ramadan een maand is waarin ze veel tijd met hun geliefden kunnen doorbrengen. Sommige mensen, zoals sommige bekeerlingen, hebben misschien niet de support van hun familie of vrienden. Tegen hen wil Chourouk zeggen dat de deur van de moskee altijd openstaat. "Ik hoop dat mensen die eenzaam zijn de stap durven te nemen om naar de moskee te gaan. Mensen blijven daar altijd hangen, nemen eten en drinken mee. Zo kun je misschien nieuwe mensen ontmoeten en een mooi netwerk opbouwen."

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Tijdens die maand vasten moslims door niet te eten, drinken of geslachtsgemeenschap te hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor veel moslims is de ramadan een maand van reflectie en bezinning. Daarnaast verrichten veel moslims goede daden of besteden ze extra aandacht aan hun geloof door de Koran te lezen of regelmatig te bidden.

Wie moeten er vasten?

Zodra ze de puberteit bereiken, wordt er van moslims verwacht dat ze jaarlijks vasten. Jonge kinderen hoeven dus niet mee te doen. Je hoeft ook niet mee te doen als je ziek, zwanger of ongesteld bent. Daarnaast word je vrijgesteld van het vasten als je borstvoeding geeft of op reis bent.

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie