FunX

Het muggenprobleem wordt steeds groter: deze 4 tips werken wél

  1. Newschevron right
  2. Het muggenprobleem wordt steeds groter: deze 4 tips werken wél

Zit je ook als een gek te krabben omdat je weer helemaal onder de muggenbulten zit? Je bent niet de enige, want het muggenprobleem wordt steeds groter. Door de warme en lange zomers hebben muggen een grotere overlevingskans en dus terroriseren ze enthousiast jouw slaapkamer. Je vraagt je af: kunnen die beesten niet gewoon allemaal dood? Muggenexpert Bart Knols gaf in Turn Up! het antwoord.

Slim beest

"Het hangt een beetje van de plek af", vertelt Bart. Muggen dienen bij ons in Nederland als voedsel voor andere dieren. Maar op de plekken waar ze dodelijke ziektes overbrengen zoals malaria, zou het natuurlijk beter zijn als ze er gewoon niet meer zijn. Muggen doden namelijk per jaar meer mensen dan elk ander dier: zo'n 750.000. Een oplossing bedenken om die kleine bloedzuigertjes uit te roeien, is helaas moeilijk: "Het is de Rolls-Royce onder de insecten. Het is gewoon een heel slim beest en daarom lastig aan te pakken."

Dodelijke virussen

Die gevaarlijke muggen zijn niet langer alleen in de tropen een probleem. Muggeneitjes en de bijbehorende virussen reizen gemakkelijk via transport of toeristen de hele wereld over. In Nederland worden dan ook steeds vaker exotische muggen gesignaleerd, zoals de tijgermug. Ook in Zuid-Europa vliegen er Afrikaanse virussen rond en daar zijn niet altijd vaccinaties of medicijnen voor. De gevolgen daarvan zijn heftig: zo overleden er vorig jaar in Europa zo'n 200 mensen aan het Westnijlvirus.

"We praten hier niet over iets wat we zomaar opzij kunnen schuiven als een beestje dat ons een beetje lastigvalt. Dit zijn wel degelijk belangrijke problemen die we ons twintig jaar geleden absoluut niet hadden kunnen inbeelden."

Bye Bye mug

Oké, maar wat kan je nou het beste doen om niet heel de zomer wakker te liggen door dat irritante gezoem en die vreselijke jeuk? Expert Bart heeft vier tips voor je:

  • Begin buiten: zorg dat je daar geen stilstaand water hebt waar muggen in kunnen broeden, zoals in potjes of emmers.
  • Plaats een hor voor je raam of deur. Zo is er een fysieke barrière tussen jou en je vijand.
  • Plaats een klamboe over je bed. "Het is heerlijk om naar muggen te luisteren als je weet dat ze je niet kunnen pakken."
  • Zit je 's avonds buiten? Smeer je onbedekte lichaamsdelen in met deet of lemon eucalyptusolie. Muggen haten die shit.
Ster advertentie
Ster advertentie