FunX

Tim (19): "Ik verdien 4K per maand maar ik werk er hard voor"

  1. Newschevron right
  2. Tim (19): "Ik verdien 4K per maand maar ik werk er hard voor"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen spendeert zijn geld op een andere manier en de meesten durven daar niet over te praten. Geldzaken en privé houd je toch gescheiden? Niet in FunX Money Moves. Daarin doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week is dat Tim. Op zijn 19e verdient hij drie keer zo veel dan zijn leeftijdsgenoten.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Tim
Leeftijd: 19 jaar
Studie: 1 jaar MBO commercieel business management, niet afgemaakt
Werk: Ondernemer van een horeca uitzendbureau
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: Gemiddeld tussen €4.000 en €5.000 netto per maand
Nu op betaalrekening: €2.000
Spaarrekening: meer dan €10.000
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Scooterverzekering: €60
Benzine: €40
Telefoon: €20
Zorgverzekering: €110
Sportschool: €80
Zonnebank: €20
Totaal: €330

Zo Tim, jij verdient heel lekker, zeker voor een jongen van 19. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Ja, ik mag zeker niet klagen. Dat komt omdat ik een eigen bedrijf heb. Het geld dat ik verdien is dus de winst van mijn bedrijf. Dat schommelt van maand tot maand. In december heb ik €8.000 verdiend, maar gemiddeld ligt het tussen de €4.000 en €5.000 euro netto per maand.

Hoe heb je dit bedrijf kunnen beginnen? Had je startkapitaal?
Ik ben hier afgelopen zomer mee begonnen, dus heel kort geleden. Ik ben toen low-risk begonnen, wat betekent dat ik alleen ZZP-ers als uitzendkracht gebruikte. Ik had niet zo veel startkapitaal nodig, dus ben van mijn eigen spaargeld dit bedrijf begonnen.

Hoe wist je wat je precies moest doen voor het opzetten van een bedrijf?
Ik kom uit een familie van ondernemers en heb altijd in de horeca gewerkt. Er viel voor mij niets te verdienen in loondienst en op mijn 19e kan ik geen restaurant beginnen. Ik merkte dat veel horecaondernemers met een personeelstekort zaten, dus ik ben daar in gaan springen.

Was je niet bang dat het fout zou gaan?
Mijn hele familie is ondernemend dus ik kreeg altijd al van huis mee dat het niet erg is om op je bek te gaan. Ik dacht: ik wil geld verdienen maar wel met iets wat ik leuk vind. Al gaat het mis, dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Natuurlijk ben ik wel bang geweest voor het risico, maar ik wist dat er ook een kans van slagen was. En die kans vond ik het meer waard om het risico te lopen, dan de angst dat het mis zou gaan.

De meeste mensen die dit lezen, zullen niet geloven dat je zoveel verdient op zo’n jonge leeftijd.
Ja die reactie krijg ik wel vaker. Ik ben altijd al iemand geweest die meer geld had dan anderen. Dat komt omdat ik het leuk vind om hard te werken. Toen ik nog studeerde, werkte ik nog vier dagen in de week ernaast. En het komt mij niet zomaar aanwaaien. Ik werk 60 tot 70 uur per week. Ik ben er altijd mee bezig. Het is niet een side business, je moet er wel echt 100% voor gaan. Als je 70 uur per week zou werken in de Albert Heijn voor €10 per uur, dan zou je ook flink wat verdienen. Ik heb een hoger uurtarief, dus hoezo zou het niet kunnen?

Wat is het duurste dat je ooit hebt gekocht?
Een horloge van €8.500. Daar had ik niet specifiek voor gespaard, het zat wel al een tijd in mijn hoofd. Toen heb ik het in een spontane bui gekocht. Ik ben er nog steeds heel blij mee.

Je hebt een flinke spaarrekening. Spaar je ergens specifiek voor?
Nee, niet echt. Het is meer een potje voor onzekere tijden.

Ben je een spaarder of een spender?
Sowieso een spender. Als ik uit eten ga, dan ga ik niet naar een gemiddeld restaurant, maar dan wil ik fancy uit eten gaan. Ik vind het leuk om dat voor mijn vrienden te betalen. Met uitgaan drink ik graag cocktails, dus op zo’n avond geef ik makkelijk €300 uit.

Waar geef je het meeste geld aan uit?
Aan uitgaan met mijn vrienden. Per week spendeer ik zo’n 200 à 300 euro aan drankjes. Als ik met een groep vrienden ben, geef ik rondjes en vaak doen we shotjes, dus dan kom je er al snel aan.

Verdienen al jouw vrienden zoveel geld?
Sommige wel, sommigen niet. Ik heb vrienden die moeten leven van studiefinanciering en vrienden wiens ouders in de Quote 500 staan. Als mijn vrienden even geen geld hebben, dan betaal ik wel. Maar ik vind het net zo leuk om in de Cooldown met een biertje te staan, als om in de Supperclub een tafel te hebben.

Maakt geld gelukkig?
Ja. Ik vind geld heel belangrijk in mijn leven. Het maakt me gelukkig dat ik niet hoef te wachten om iets te kunnen kopen. Gisteren is mijn telefoon stuk gegaan tijdens het uitgaan en ik heb net een nieuwe gehaald. Ik vind het heel chill dat dat kan.

Is er iets wat je mist in je leven?
Ik mis niet echt iets in mijn leven maar ik vind het wel jammer dat ik mijn school niet heb afgemaakt. Ik kom er met het ondernemen achter dat er nog wel dingen zijn die ik had kunnen leren op school.

Heeft het hebben van een eigen bedrijf nog nadelen?
Dat je constant bezig bent met werken. Het is moeilijk om een vrije dag in te plannen. Ik ben nu aan het daten met een meisje en moet twee weken van tevoren een date met haar inplannen. Dat is wel lastig.

Wat wil je zeggen tegen iedereen die jaloers is als ze jouw verhaal lezen?
Ik wil juist niet opscheppen hiermee, maar mensen inspireren dat zij dit ook kunnen doen. Het is heel cliché, maar de manier waarop je naar geld kijkt, bepaalt hoeveel je kunt verdienen. Het enige wat je tegenhoudt, is je mindset.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie