Lifestyle

Clarence (22): "Veel mensen willen rijk lijken in plaats van rijk zijn"

  1. Newschevron right
  2. Clarence (22): "Veel mensen willen rijk lijken in plaats van rijk zijn"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 22-jarige Clarence zijn verhaal.

INKOMEN/UITGAVEN

Naam: Clarence
Leeftijd: 22
Studie: Geen
Werk: Accountmanager bij zonnepanelenbedrijf (40 uur) en ondernemer
Woonsituatie: Bij ouders
Netto inkomen: Werk (€2100) + onderneming (beste maand was €600)
Nu op betaalrekening: €971,69
Spaarrekening: €8700
Aandelenrekening: €5500,54
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Televisie/internet:
€65
Telefoon: €67
Zorgverzekering: €120
Spotify: €10
Kosten webshop: €25
Totaal: €287

Hey Clarence, tof dat je ons een inkijkje wil geven in jouw portemonnee. Ben je tevreden met wat je verdient?
“Ja, ik ben wel tevreden, maar ik wil in de toekomst meer inkomstenbronnen genereren, mijn eigen business laten groeien en elk jaar meer verdienen.”

Wat me opvalt is dat je helemaal geen opleiding hebt gedaan, waarom niet?
“Ik deed wel een opleiding – detailhandel niveau 4 – maar ik ben na 1,5 jaar van school gestuurd. Daarna heb ik me altijd voorgenomen om nog een studie te doen, maar ik begon eigenlijk meteen met werken.”

Waarom ben je van school gestuurd?
“Ik was niet zo braaf. Nu realiseer ik me dat het mijn eigen schuld was. Mijn moeder weet het nog steeds niet. Ik had haar alleen verteld dat ik niet langer naar school ging en ze heeft nooit doorgevraagd.”

Heb je geen spijt dat je geen studie hebt gedaan?
“Nee, want doordat ik niet naar school ben gegaan, ben ik wel waar ik nu ben. Ik ben nog relatief jong en vergeleken met leeftijdsgenoten verdien ik best goed. Sommigen die wel een diploma hebben, werken voor een lager salaris. Bovendien heb ik in de tussentijd wel aan mezelf gewerkt.”

Dus jij hecht niet zoveel waarde aan een diploma?
“Ik ben van plan om ondernemer te worden en ik heb daar wel echt aan gewerkt. De meeste selfmade miljonairs hebben ook nooit een diploma gehaald.”

Je werkt nu als accountmanager bij een zonnepanelenbedrijf, hoe ben je daar beland?
“Ik begon eerst met werken op een callcenter. Dat deed ik als bijbaan toen ik nog op school zat. Daarna heb ik de stap gezet naar een platform waar ik energiecontracten moest verkopen. Ik werkte als zzp’er en kreeg betaald als ik wat had verkocht. Dat kon ik niet zo goed aan, want als ik veel geld wilde verdienen, moest ik wel mensen naaien. Uiteindelijk kwam ik via verschillende ex-collega’s in de zonnepanelen business terecht. Rum een half jaar geleden kreeg ik een goed aanbod om te werken waar ik nu werk."

Vind je het leuk?
“Ja zeker. Ik vind het leuk om te verkopen, ik houd van dat spelletje. Ik heb altijd al ene commerciële instelling gehad. Daarom ben ik in oktober ook mijn eigen webshop begonnen.”

Wat voor webshop heb je?
“Ik verkoop haarproducten voor afrohaar, zoals durags en borstels voor 360 waves. Ik wilde iets gaan verkopen wat er nog niet was in Nederland. In Amerika is het al een grote business. Daarnaast ben ik er zelf ook mee bezig, dus ik vind het leuk om dit te doen.”

Wat wil je er uiteindelijk mee bereiken. Wil je ook andere webshops openen?
“In principe wil ik gewoon zoveel mogelijk stromen van inkomsten creëren. Ik geloof niet in één bron. Er zijn zoveel manieren om geld te verdienen.”

Is dat ook waarom je een aandelenrekening hebt?
“Ja, ik kan het er makkelijk naast doen. Het kost weinig moeite.”

Hoe kom je aan al je kennis?
“Ik lees heel veel boeken. Bijvoorbeeld van miljonairs die hun verhaal vertellen. Daar leer ik van. Als je hetgeen wilt bereiken dat maar een procent van de bevolking heeft, moet je doen wat die ene procent doet. De meeste mensen zeggen wel dat ze rijk willen worden, maar vervolgens doen ze wat 99 procent van de mensen doet: werken van 9 tot 5. Je kan dan wel een stabiel inkomen creëren om je vaste lasten te betalen en een keer per jaar op vakantie te gaan. Maar ik geloof dat er meer is.”

Je denkt zo te horen veel na over de toekomst, betekent dat dat je ook veel spaart?
“Ik spaar wel. Je moet ook kunnen genieten, maar ik heb wel een duidelijke toekomstvisie. Ik denk niet – zoals veel mensen van mijn leeftijd – vandaag kan mijn laatste dag zijn. Nu ik nog thuis woon kan ik flink sparen en later heb ik daar plezier van. Het is eigenlijk een soort voorsprong.”

Maar geef je dan helemaal geen geld uit?
“Ik heb mezelf een budget gesteld van ongeveer 700 euro per maand. Daarnaast heb ik ook veel geld geïnvesteerd in mijn webshop. Ik geef liever mijn geld uit aan dingen die in waarde stijgen, dan dingen die je koopt en direct resultaat ziet.”

Jij doet dus nooit een impulsieve, gekke aankoop?
“Vroeger wel, maar nu niet meer. In plaats van een tas van 900 euro, kun je het ook investeren in je eigen business. Dan kan je van dat bedrag zes keer zoveel geld maken en die ene tas zonder pijn in je hart kopen. Veel mensen willen rijk lijken in plaats van rijk zijn. Maar als je echt rijk bent, koop je geen broek waar je de hele maand voor moet werken.”

Maar als je alleen maar bezig ben met sparen voor de toekomst, wat ga je dan uiteindelijk met al dat geld doen?
“Ik wil vrijheid. Ik wil niet tot mijn dood van 9 tot 5 werken. Ik wil een steady en passief inkomen creëren, zodat er altijd geld binnenkomt. Dan wil ik er leuke dingen mee doen. Zoals reizen en tijd spenderen met mensen van wie je houdt.

Laatste vraag: maakt geld gelukkig?
“Ik zeg altijd: met geld kan je geen geluk kopen, maar het kan je wel gelukkiger maken.”

MONEY MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie