FunX

Nabila (26) werd gepest op de werkvloer en hield daar ernstige gezondheidsproblemen aan over

  1. Newschevron right
  2. Nabila (26) werd gepest op de werkvloer en hield daar ernstige gezondheidsproblemen aan over

Besef, pesten is niet alleen een probleem dat zich voordoet op scholen, ook op werk is pesten een groot probleem. Volgens de laatste cijfers zijn er maar liefst een half miljoen mensen per jaar slachtoffer van pesterijen op de werkvloer.

Stageproblemen

Een van die slachtoffers is Nabila* (26). Deze fysiotherapeute uit Amsterdam-West heeft al heel haar leven met pestgedrag te maken. Ze werd op school gepest en tijdens haar laatste stage ging het pesten zelfs zo ver dat ze moest stoppen.

"Ik werd benaderd door een praktijk die op zoek was naar een Marokkaans sprekende fysiotherapeut. Ik spreek Arabisch en Berbers, maar had mijn opleiding nog niet afgerond. Ze besloten me aan te nemen als stagiair en als dat goed ging, mocht ik blijven werken."

Hoewel Nabila voor een toestroom van nieuwe cliënten had gezorgd, werden de beloftes niet waargemaakt. "Ik mocht niet zelfstandig werken, terwijl ik dat bij mijn drie voorgaande stages wel mocht." Tijdens behandeling begonnen collega's zich met haar werkzaamheden te bemoeien en stelden ze haar irrelevante vragen. "Als ik daar het antwoord niet op wist, zeiden ze dat mijn kennis niet up-to-date was. Zo leek het net alsof ik niet goed in mijn werk was."

Stage niet gehaald

Toen de praktijk tijdens een tussentijdse evaluatie aangaf dat Nabila haar stage niet zou halen, besloot ze te stoppen. "Ze vonden dat mijn parate kennis niet in orde was, maar wilden wel dat ik mijn stageperiode zou voltooien." Op school kreeg ze niet de hulp die ze zocht in deze situatie. Sterker nog, de school wilde Nabila van de opleiding sturen.

"Niemand stond achter mij."

Verlamd

Na het inschakelen van een advocaat werd de school op de vingers getikt en mocht de scholiere haar opleiding alsnog voltooien. Dat is gelukt, maar zoals je je kunt voorstellen kijkt Nabila met weinig plezier terug op haar schooltijd. "Ik heb er veel gezondheidsproblemen aan over gehouden." Nabila raakte (waarschijnlijk) vanwege overmatige stress een tijdje verlamd tot aan haar nek. Een exacte diagnose werd nooit gesteld.

Keihard

Momenteel werkt Nabila bij een praktijk waar ze het naar haar zin heeft. Helaas heeft ze ook hier te maken gehad met pestgedrag. Twee ex-collega's van haar werken aan de overkant van het pand en proberen haar werk regelmatig te verstoren. "Zij waren ooit bij ons weggegaan, omdat ze jaloers waren dat ik misschien de praktijk over zou gaan nemen." Inmiddels kan het Nabila niet veel meer schelen.

"Ik was het stille kindje, maar nu ben ik echt keihard geworden."

Wanneer is iets pesten?

De scheiding tussen plagen en pesten is een vage. In principe is de regel: de ontvanger bepaalt. Als je het niet fijn vindt wat iemand anders doet, dan is het geen plagen meer, maar pesten. Het kan best lastig zijn om voor jezelf vast te stellen of je gepest wordt. Vaak denken mensen eerst dat het aan hen ligt, vertelt Patricia Bolwerk van de stichting Stop Pesten Nu. "Ze vinden het raar, omdat pesten iets lijkt dat alleen op de lagere school voorkomt. Maar als jij denkt dat je wordt gepest, dan is het ook zo." Patricia weet uit ervaring dat iedereen gepest kan worden, ook als je een hele sterke persoonlijkheid hebt. "Het zijn niet altijd degenen die zwakker zijn."

expres saboteren
Of het nu een logistiek bedrijf of een advocatenkantoor is, op elke soort werkvloer komt pesten voor. Patricia noemt enkele voorbeelden: "Op de productievloer komt het wel eens voor dat iemand met zijn uniform tegen een muur aan geniet wordt." Bij commerciële bedrijven wordt er meestal gepest door iemands werk te saboteren, zodat diegene bijvoorbeeld de targets niet haalt: "Dan geven collega's opzettelijk telefoontjes niet door of houden ze belangrijke informatie achter." Ook buitensluiten is een groot probleem op veel kantoren. Sommige werknemers worden dan expres niet gevraagd voor de lunch of worden vergaderingen precies gepland op de dagen dat iemand niet aanwezig is.

Wat kan je doen?
Om te beginnen is er volgens Patricia helaas "geen enkel toverstafje tegen pesten". Ze adviseert mensen die denken dat ze gepest worden om te praten met iemand die ze vertrouwen: "Dat kan bijvoorbeeld een partner of een goede vriend zijn". Je kunt ook contact opnemen met Mind Korrelatie, een organisatie die anonieme, professionele, psychosociale hulp biedt en advies geeft. Vervolgens kun je binnen de organisatie naar een oplossing zoeken, bijvoorbeeld door naar een leidinggevende, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts te stappen.

Een andere mogelijkheid is om zelf de pester te confronteren. Dat kan alleen best lastig zijn. Als je onzekerheid toont, geef je de pester namelijk alleen maar voer voor nieuw gepest. Patricia adviseert om te oefenen hoe je een zelfverzekerde houding aanneemt.

Werkt dat allemaal niet, dan kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie of overwegen om juridische hulp in te schakelen.

Doe iets!
Pesten op de werkvloer is moeilijk op te lossen. Als gepeste durf je er misschien niet over te spreken uit angst om je baan te verliezen of om als aansteller neergezet te worden. Maar wat je vooral niet moet doen als je gepest wordt, is wegvluchten, vertelt Patricia. "Je kunt wel bij een bedrijf weggaan, maar ga dan niet meteen ergens anders werken. Ga liever eerst in de ziektewet en praat met een arbomedewerker over hoe je er weer bovenop kunt komen." Volgens haar zou de werkgever moeten betalen voor de zorg die je nodig hebt om je weer een gezonde werknemer te voelen.

Ook Nabila heeft een belangrijke tip voor lotgenoten: "Zorg dat je mensen om je heen zoekt die je wel steunen."

- In 'FunX Beseft' bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

*De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd.

Ster advertentie
Ster advertentie