FunX

FunX zet zich een jaar lang in voor jongeren met schulden en dit is waarom

  1. Newschevron right
  2. FunX zet zich een jaar lang in voor jongeren met schulden en dit is waarom

FunX-reporter Jeansen was ooit een bendelid, maar heeft daar afstand van genomen en is hard aan het werk om zijn leven een positieve draai te geven. Maar door de schulden die hij heeft opgebouwd toen hij in detentie zat, wordt hij elke dag achtervolgd door zijn verleden. En hoe hard hij ook zijn best doet om deze af te betalen, de schulden blijven zich opstapelen.

In de documentaire Lost Boys, 5 jaar later, die gisteren op NPO 2 werd uitgezonden, is te zien hoe hij elke dag vecht tegen deze problemen. Met zijn verhaal wil Jeansen aandacht vragen voor wat er veranderd kan worden aan het niet goed functionerende schuldensysteem. Er zijn namelijk veel meer jongeren die te maken hebben met schulden die zij zelf niet kunnen oplossen.

NOOIT MEER UIT DE PROBLEMEN

Dat het schuldensysteem in Nederland niet goed functioneert, bevestigde Jeansen vanmorgen bij Start met Fernando. "Het lijkt alsof het gemaakt is om schulden in stand te houden zodat ze nooit opgelost worden." Zijn schuld ligt nog steeds rond de €60.000 euro en volgens documentairemaakster Margit Balogh komt hij nooit meer uit deze situatie. Jeansen is echter lang niet de enige die hiermee te maken heeft. Hij vertelt dat er in Nederland zo'n 1,2 miljoen huishoudens te maken hebben met problemen rondom schulden.

"Het is zo onoverzichtelijk. [...] Het is belangrijk dat er meer inzicht en duidelijkheid wordt getoond in hoe deurwaarders en incassobureaus te werk gaan."

EEN JAAR LANG IN ACTIE

Helaas is er nog veel te weinig aandacht voor deze problemen. Daar gaat FunX komend jaar verandering in brengen door zich een jaar lang in te zetten voor jongeren met schulden. FunX zamelt geen geld in, maar steunt jongeren die te maken hebben met schulden en geeft ze met deze aandacht een stem. Er zal in verschillende programma's aandacht zijn voor dit thema en er zullen portretten verschijnen van jongeren die kampen met schulden en de struggles waar zij elke dag mee te maken hebben.

"Schulden hebben is nog een soort van taboe [...] Nu we er beter over kunnen praten met z'n allen, gaat het makkelijker worden om tot een oplossing te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie