FunX

Gemengde voetbalteams: goed plan of beter niet?

  1. Newschevron right
  2. Gemengde voetbalteams: goed plan of beter niet?

De 19-jarige Ellen Fokkema is de allereerste vrouw in het amateurvoetbal die mee mag spelen met het eerste mannenelftal. Mocht het een succes zijn, dan is de KNVB bereid de regels aan te passen zodat vrouwen en mannen vaker gemengd kunnen voetballen.

Geen big deal

"Al mijn vrienden gaan door naar het eerste, dus ik dacht: waarom kan ik niet mee?", vertelt Fokkema, die al vanaf haar vijfde bij de Friese voetbalcub vv Foarút speelt, aan Omroep Fryslan. Haar teamgenoten zijn enthousiast over haar komst. Ondanks alle media-aandacht zien zij het niet als een big deal. "Ook binnen de selecties, bestuur of leden niet. Het is hartstikke mooi dat die stap naar de senioren nu kan worden gezet. Maar voor ons is het niet meer dan logisch."

Pilot

Het team van vv Foarút dient als een pilotproject van de KNVB om dames mee te laten voetballen met de heren. Mocht het een succes zijn, dan zullen reglementen worden aangepast zodat vrouwen en mannen vaker gemengd kunnen spelen.

Gemixte teams

Gemixte teams: wat vinden FunX-luisteraars daarvan? Patrick vroeg het in Turn Up en kreeg verschillende reacties. Zo vond Ramon het mengen van mannen en vrouwen absoluut geen goed idee: "Vrouwen kunnen niet voetballen." Ook luisteraar Kevin was er niet enthousiast over. "Dat is toch niet mogelijk joh", liet hij in een voicememo weten. "Het fysieke verschil is veel te groot. Als een vrouw 25 is en een man 25 dan is hij fysiek veel verder." Kevin denkt niet per se dat mannen per definitie beter kunnen voetballen, maar wel dat er te grote fysieke verschillen zijn. "Het is gewoon zo dat het fysieke gesteldheid van de man een hoger niveau bereikt dan de vrouw."

Joey denkt er heel anders over. En hij spreekt uit ervaring, want hij heeft al vaker met vrouwen in het team gevoetbald en dat beviel hem wel. "Ik heb in de jeugd met vrouwen gevoetbald en in het eerste had ik ook drie vrouwen in het team", legt hij uit. "Daar was echt niks mis mee. Ze maakten gewoon mooie doelpunten en ze deden gewoon mee met de wedstrijd." Hij snapt niet waarom anderen er zo moeilijk over doen. "Je traint al die dagen samen, dus op een gegeven moment ben je ook op elkaar ingespeeld. Dan weet je ook hoe je wel of niet met elkaar moet voetballen. Je leert van elkaar."

Ster advertentie
Ster advertentie