FunX

Buikje en Sam J'taime bieden excuses aan voor aanwezigheid in racistische Clubhouse-room

foto: Unplash
  1. Newschevron right
  2. Buikje en Sam J'taime bieden excuses aan voor aanwezigheid in racistische Clubhouse-room

Tijdens een gesprek in de app Clubhouse werden er afgelopen weekend door jonge moslims verschillende racistische opmerkingen gemaakt over mensen van kleur. Ook de jonge imam in opleiding Mohamed Abdulahi - beter bekend als @mohamedsmening - werd beledigd. Nadat het gesprek lekte, ontstond er veel commotie op social media. Buikje en Sam J’taime waren ook aanwezig in die chatroom en geven nu aan spijt te hebben dat ze niets hebben gezegd van de racistische opmerkingen of zijn vertrokken uit de room.

Negatief daglicht

Buikje geeft aan zelf niks gezegd te hebben in de room. Toch erkent de rapper dat hij dit wel had moeten doen of gelijk eruit had moeten gaan. ''Ik ben in een heel negatief daglicht gezet en dat is ook terecht. Ik sta er niet achter, vooral omdat ik van jongs af aan heb meegekregen dat iedereen gelijk is. Daarom heb ik heel mijn leven ook iedereen gelijk behandeld'', vertelt hij in een livestream. Hij sluit af door zijn oprechte excuses aan te bieden aan iedereen die hij pijn heeft gedaan. Verder respecteert Buikje iedereen die tijd nodig heeft om zijn excuses te geloven en te accepteren. ''Geef mij de tijd om te bewijzen dat ik echt niet zo ben en dat ik ook verandering wil brengen.''

Quote

Ik had met mijn naam en aanhang eigenlijk het verschil moeten maken in plaats van te zwijgen en niks te doen.

Rapper Buikje

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelijke behandeling

Ook Sam J'taime liet weten dat hij spijt heeft dat hij zich niet heeft uitgesproken tegen de racistische opmerkingen. Ook vertelt hij dat hij zich distantieert van wat er in de Clubhouse-room gebeurde. ''Ik rap altijd in mijn liedjes dat iedereen gelijk is.'' Achteraf vindt de rapper dan ook dat hij had moeten opkomen voor de mensen waar de racistische opmerkingen over gingen.

Chatroom

In de desbetreffende chatroom werden er voornamelijk mensen van kleur omhoog gehaald om ze vervolgens uit te schelden op basis van hun huidskleur. Mohamed besloot een video te posten over het incident op zijn eigen Insta-pagina. In de video benadrukt hij dat zijn eigen broeders hem pijn hebben gedaan, terwijl hij juist verbroedering wil. Hij kreeg hierop veel positieve reacties, vooral uit de moslimgemeenschap.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie