FunX

Ghost influencers: wie zit er écht achter de comments op Instagram?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Ghost influencers: wie zit er écht achter de comments op Instagram?

Dat op Instagram niets is wat het lijkt, zou je ondertussen wel moeten weten. Maar wist je ook dat zelfs likes en reacties 'nep' kunnen zijn? Berichtjes of hartjes van influencers of celebrities kunnen namelijk zomaar eens afkomstig zijn van zogeheten ghost influencers: personen die zijn ingehuurd om namens de beroemde Instagrammer in kwestie reacties te plaatsen. Elif van de Alicante-podcast deed hier onderzoek naar en vertelde er meer over in Start met Fernando.

Elif vertelt wat ze ontdekte tijdens haar onderzoek naar ghost influencers

Geen tijd? Huur een ghost influencer in!

Al die complimentjes, berichtjes en emoji's die influencers onder elkaars foto's rondstrooien zijn leuk, maar volgens Elif hebben zij hier in het echt helemaal geen tijd voor. Daarom zijn er bedrijven die ze daarbij hulp aanbieden. "Ze nemen de taken van een influencer op Instagram over", vertelt ze. "Dan kan je denken aan liken en reageren op andermans berichten, maar ook aan het posten van eigen posts en het reageren op dm's."

Ghost of niet?

Elif heeft tijdens het onderzoek undercover dat soort ghost influence-bedrijven opgebeld om te peilen hoe het nou allemaal in zijn werk gaat. Want het is nogal wat om je inloggegevens zomaar aan iemand anders toe te vertrouwen en diegene uit jouw naam dingen te laten posten. "In een reactie zeiden ze dat heel veel influencers zelf helemaal niet meer op hun Instagram zitten. Voor hen is het daarom makkelijker om die gegevens uit handen te geven. Eigenlijk zijn ze het bekend zijn zat, dus als ze contacten willen onderhouden, gaan ze liever op WhatsApp."

Oké, maar hoe weet je dan of je met the real deal te maken hebt? Volgens Elif is dat lastig te bepalen. Wanneer BN'ers of influencers hartjes onder elkaar reageren, doen ze dat waarschijnlijk zelf, vertelt ze. "Dat kost niet veel moeite, maar zodra het een hele uitgebreide post wordt, zijn het vaak bedrijven die het doen voor de influencers."

Wat kost dat?

Een ghost influencer inschakelen is niet goedkoop. "Wil je adviezen krijgen over hoe je je Instagram kan laten groeien, dan zit je al gauw rond de 1300 euro. Wil je ook dat ze voor jou reageren? Dan moet je aan 3000 euro per maand denken en dat is dan echt het minimale. Het loopt echt nog veel hoger op."

Meer weten? Luister dan de podcastaflevering van Alicante.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie