Reizen voor The Gram de ultieme droombaan? "Ik kleed me om achter een boom in het park"
- News
- Reizen voor The Gram de ultieme droombaan? "Ik kleed me om achter een boom in het park"
Besef, er zijn mensen die puur op reis gaan om mooie foto's te kunnen posten. Het gevolg is dat Instagram vol staat met jaloersmakende kiekjes - professioneel of niet - die ervoor zorgen dat je het liefst dezelfde dag nog een ticket boekt. Het is vast geen nieuws voor je dat hier geld mee te verdienen valt. Reizen voor The Gram klinkt als de ultieme droombaan: betaald op vakantie en daar af en toe een fotootje van posten. Maar werk dat echt zo? Wat gaat er schuil achter die perfecte Instagramfeed en hoe is het écht om dit als werk te doen?
Ik was obsessief elk uur mijn statistieken van likes en reacties aan het checken. Daar werd ik doodongelukkig van. Ik kreeg paniekaanvallen als ik voor mijn kast een outfit stond te kiezen.
Omkleden achter een boom
De 24-jarige Iris uit Den Haag heeft zo'n Instagramaccount waarvan je denkt: hoe doe je dat? Met meer dan 94.000 volgers is het inmiddels haar fulltime job en grootste bron van inkomen. Wat gaat er schuil achter die perfecte plaatjes? Nou, een hoop werk. Iris vertelt dat ze net terug is van een persreisje naar Londen en daarvoor alles had uitgepland: "Van te voren check ik op Pinterest en Instagram bepaalde populaire hashtags. Vervolgens zoek ik geschikte locaties en maak ik een logische route." Gewapend met verschillende outfits en een camera gaat ze uiteindelijk op pad om op verschillende plekken foto's te schieten. "Ik kleed me dan gewoon om achter een boom in het park."
"Heel veel foto's zijn doordacht en semi-spontaan."
Reizen voor de Gram
Wanneer je jezelf wel eens betrapt op jaloerse gevoelens bij het zien van perfecte travelfoto's zoals die van Iris, kan ze je geruststellen: "Alles is altijd in scène gezet." Toch vindt ze zichzelf niet passen in de categorie van 'oppervlakkige' influencers. Ergens heen reizen puur voor de foto, zou ze namelijk nooit doen. In haar omgeving ziet ze het wel gebeuren. Ze vertelt over een Instagramcollega die een paar dagen naar New York vloog en nu al anderhalve maand foto's van die trip post. "Ik denk dan: heb je wel iets van de stad gezien? Dat geloof ik dan niet. Dat is puur reizen voor Instagram."
"Ik kan niet levelen met veel Instagrammers, omdat ze zó oppervlakkig zijn."
Instagramrondreis
Niet alleen professionele influencers posten graag mooie reisfoto's, ook 'gewone' Instagrammers hebben die behoefte. En daar wordt slim op ingespeeld. Zo wordt er bijvoorbeeld een zogeheten Instagramrondreis aangeboden. Deze is speciaal gericht op het maken van indrukwekkende foto's op bijzondere plekken. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld, maar het laat wel zien dat het maken van foto's een serieuze drijfveer kan zijn om in het vliegtuig te stappen.
Nooit écht op vakantie
Veel millennials hechten meer waarde aan de reacties die ze op hun vakantiefoto's krijgen, dan aan het ervaren van een andere cultuur. Dit blijk uit een onderzoek van reiswebsite Expedia. Maar hoe kun je ontspannen als je tijdens je vakantie zo erg bezig bent met bevestiging krijgen van anderen? Iris probeert tijdens een reis in het buitenland niet te veel tijd te besteden aan foto's. Dat is niet altijd even makkelijk, want haar werk gaat altijd door. "Ik ben nooit op vakantie zonder met werk bezig te zijn." Natuurlijk haalt Iris er wel voldoening uit. Toch zou ze graag een keer op vakantie willen zonder telefoon, zodat ze eindelijk een keer rust heeft. "Maar het algoritme van Instagram maakt je af als je twee weken niks post."
Statistieken en paniekaanvallen
Een paar maanden geleden werd het Instagramleven Iris bijna te veel. Ze zat in een flinke dip. Samen met haar management besloot ze een time-out te nemen, omdat ze anders serieuze kans had op een dikke burn-out. "Ik was obsessief elk uur mijn statistieken van likes en reacties aan het checken. Daar werd ik doodongelukkig van. Ik kreeg paniekaanvallen als ik voor mijn kast een outfit stond te kiezen." Ze besloot een knop om te zetten en alleen nog maar dingen voor zichzelf te doen. "Fuck iedereen, ik doe wat ik zelf leuk vind. Dat is de enige manier om dit vol te houden en het nog leuk te vinden. Ik ga geen shit meer doen voor volgers en likes." Door nuchter te blijven en haar eigen ding te doen, blijft ze nu overeind in het volgens haar 'aparte Instagramwereldje.'
Realistische reiservaringen
Je kan dus op reis gaan omdat je foto's wilt maken, óf je kan foto's maken omdat je op reis bent. Dat tweede doet de 30-jarige Liesbeth uit Amsterdam. En meestal alleen, zonder eventuele fotograaf dus. Inmiddels is het ook haar werk en schrijft ze erover op haar blog én in haar boeken. Met de manier waarop ze haar reiservaringen deelt, probeert Liesbeth een verhaal mee te geven in plaats van enkel te laten zien waar ze is en hoe geweldig het daar is. "En als ik er geen zin in heb, doe ik het niet."
Old school fotoboeken
Ook Liesbeth post jaloersmakende foto's, maar zij geeft aan dat juist niks in scène is gezet. "Als het moment er niet is, dan is dat maar zo. Ik ga niet ergens heen voor de foto en daarna weer weg." Ze vertelt dat ze al heel haar leven foto's maakt, ook voordat ze dit werk deed en voordat social media bestond. "Ik maak ook veel foto's om niet te delen. Bijvoorbeeld van een lelijke busreis. Puur voor mijn eigen herinnering." Die zijn dan voor haar eigen verzameling thuis, waar tweeënhalve meter aan fotoboeken staat. "Maar als iemand er gelukkig van wordt om wél heel de dag van fotoshoot naar fotoshoot te rennen, is het ook prima. Het is belangrijk dat je er zelf achterstaat."
"Ik vind het irritant als mensen er zeikerig over doen dat ik veel foto's maak. [...] Mensen vergeten hoe leuk het is om je ervaringen te delen. De interactie met mijn volgers is zo hartverwarmend!"
Geen social media
De 29-jarige Valerie is ook iemand die alleen foto's schiet voor haar eigen fotoboeken. Ze heeft namelijk geen social media om ze op te delen (ja, die mensen bestaan nog). "Ik ben nooit met Instagram bezig geweest. Ik ben altijd bang dat ik er verslaafd aan raak." Hoe ze op haar foto's staat, maakt haar dan ook niks uit. Maar ook al gebruikt ze geen Instagram, toch heeft ook Valerie wel eens het gevoel een foto te móeten maken. Bijvoorbeeld van dat ene uitzichtpunt, waar ze speciaal naartoe gaat voor de foto. "Uiteindelijk heb je dan toch weinig genoten van het uitzicht."
"Ik heb het idee dat mensen vaak foto's plaatsen om anderen jaloers te maken. Daarvoor zou ik het niet willen delen."
Expectation vs. reality
Soms zijn foto's echt too good to be true. Aan mensen die alleen die shiny kant van het reizen laten zien, kan Liesbeth zich storen. "Dat is niet reizen, dat is comfortabel in het buitenland zijn." Zelf deelt ze juist wel graag de momenten waarop het er even minder glamorous aan toegaat, bijvoorbeeld omdat je voor vijf euro op een zaaltje in een hostel slaapt. "Ik zie wel eens dat mensen foto's posten van een strand waarvan ik denk 'zo ziet er dat er helemaal niet uit'. Ze kiezen dan net een voordelig hoekje. Daar heb ik wel een beetje bezwaar tegen. Dat zou ik niet zo snel doen."
Delete Instagram
Liesbeth geeft aan het soms wel irritant te vinden om zoveel met social media bezig te zijn. "Vóór het Instagramtijdperk was het makkelijker om te genieten van het moment." Soms is ze Instagram - en het feit dat iedereen iets over haar foto's te zeggen heeft - dan ook even helemaal beu. "Dan gooi ik gewoon even de app van m'n telefoon af." Liesbeth benadrukt dan ook dat je je niet gek moet laten maken door het leven van anderen. En ja, dat is moeilijk in een tijd waar andermans leven zichtbaarder dan ooit is. "Als je maar oké bent met jezelf, waar je ook bent."
Voor wie doe je het?
Wanneer je jezelf wel eens betrapt op jaloerse gevoelens tijdens het scrollen, is het goed om twee dingen te beseffen. Als eerste: houd in gedachte dat de kans groot is dat de mensen waar je jaloers op bent deze foto's maken voor hun werk en dat ze hier veel tijd in steken. Ten tweede: het is niet altijd wat het lijkt. Natuurlijk is het leuk om mooie foto's te maken en deze te delen met je vrienden of de hele wereld, maar je kunt jezelf afvragen in hoeverre dit zijn doel voorbijschiet wanneer het 'succes' ervan je gemoedstoestand bepaalt. Uiteindelijk ben je op vakantie voor jezelf en niet voor de mensen die online met je meekijken.
- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -
Lees ook
Lifestyle
Deze 10 Instagram-accounts zijn een must-follow voor reisliefhebbersFunX Beseft
Waarom is alcohol zo genormaliseerd? "Ik word raar aangekeken als ik niet drink"FunX Beseft
Steeds meer kritiek op Canal Parade: "Pride moet toegankelijker worden voor iedereen"Close-up
Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"