FunX

Allian ging undercover in White Lives Matter-Telegramgroep en dit is wat hij ontdekte

foto: diy13 (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Allian ging undercover in White Lives Matter-Telegramgroep en dit is wat hij ontdekte

Er is de laatste dagen veel te doen geweest om White Lives Matter-extremisten, onder meer nadat ze in Rotterdam tijdens de jaarwisseling racistische leuzen projecteerden op de Erasmusbrug. Om meer over deze groep te weten te komen, besloot Allian undercover te gaan in een White Lives Matter-Telegramgroep. Eenmaal binnen deed hij een aantal schokkende ontdekkingen. Hij vertelde er meer over in gesprek met Sander en Vonneke.

Allian ging undercover in White Lives Matter-Telegramgroep

Handleiding van 39 pagina's

Na wat speurwerk kwam Allian een link tegen van een White Lives Matter-Telegramgroep met zo'n 2000 leden. Toen hij in de groep terechtkwam, kon hij alle berichten van de leden lezen. "Wat me het meest shockeerde, is hoe serieus ze het nemen", vertelt Allian. "Ze hebben een hele handleiding van 39 pagina's geschreven waarin staat wat ze willen en hoe ze het willen bereiken. Ze nemen het behoorlijk serieus."

Schuilnamen

Volgens Allian gebruikt iedereen een schuilnaam in de Telegramgroep, waardoor de leden anoniem kunnen blijven. "Dat moet", legt Allian uit. "In de handleiding wordt uitgelegd dat je een extra simkaart moet kopen en met dat nummer de Telegramgroep in moet. Er wordt ook aangeraden om een VPN te gebruiken om je locatie niet vrij te geven. Er is dus heel goed over nagedacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Witte genocide'

Allian vertelt verder wat een van de doelen is die de leden voor ogen hebben: "Ze willen onder meer dat Europa, Noord-Amerika en Australië voor 99 procent wit zijn. De overige 1 procent mag er dan alleen zijn 'voor toerisme en handel'." Volgens Allian wordt in de Telegramgroep ook de 'witte genocide' besproken. "De leden zien het als een genocide op de witte huidskleur als je bijvoorbeeld als wit persoon een baby krijgt met een zwart persoon en de baby niet wit is."

Amateuristisch

Op de vraag of Allian zich zorgen maakt na alles wat hij heeft gelezen, antwoordt hij: "Ja en nee. Ze komen ook best amateuristisch over. Als je de handleiding leest, zie je bijvoorbeeld veel spelfouten. Ze proberen heel cool over te komen, maar het zijn eigenlijk gewoon kneusjes."

Gek genoeg wordt in de 39 pagina's tellende handleiding duidelijk gemaakt dat de extremistische groep alle doelen op een 'vreedzame' manier wil bewerkstelligen. "Ik denk dat ze dat vooral zeggen om de media, politie en politici een beetje van zich af te weren. Als je de handleiding bekijkt, is een van de eerste zinnen: 'We gaan door tot de laatste druppel bloed'. Ik heb dus een beetje mijn twijfels over hoe vreedzaam ze hun acties daadwerkelijk willen uitvoeren."

Verontwaardiging

Sander vroeg zich af wat er nog meer besproken wordt en wat de algemene sfeer is in zo'n Telegramgroep. "Er worden memes gedeeld", vertelt Allian onder meer. "Dat zijn hele grove en dus geen leuke of gezellige memes. Daarnaast bespreken ze nu vooral over hoe er in de media over hen wordt geschreven. Ze vinden het heel vervelend dat ze 'extremistisch' worden genoemd, terwijl ze er zelf om vragen. Ze zijn vooral verontwaardigd over hoe het in de media komt, maar ze zijn wel blij dat het erin komt."

Ster advertentie
Ster advertentie