FunX

Dennis (25) heeft spijt van avondklokrellen: "Voelde me in de steek gelaten"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dennis (25) heeft spijt van avondklokrellen: "Voelde me in de steek gelaten"

Er ontstond vorig jaar grote chaos in Nederland tijdens de avondklokrellen. Op verschillende avonden werden er door heel Nederland winkels geplunderd, auto's vernield en geweld gepleegd als protest tegen de invoering van de avondklok. Dennis (25) deed ook mee aan de avondklokrellen in Eindhoven en belandde daardoor in de gevangenis: "Ik deed voorheen al heel veel slechte dingen waar veel risico's aan verbonden zaten", zegt hij onder andere in gesprek met Susanne in Start.

Dennis is gesprek met Susanne over zijn rol in de avondklokrellen

'Toevallig

Dennis had een vrij groot aandeel in de avondklokrellen en er gaan ook video's van hem rond waarop dat te zien is. Zo zou hij een van de aanstichters zijn van de rellen in Eindhoven. Ook filmde hij hoe een Jumbo en juwelier geplunderd wordt, waarbij hij zelf ook steelt. "Ik stond daar eigenlijk toevallig", zegt hij. "Het kwam in een keer op mijn pad. Ik zag vooral jongens die, net als ik, een moeilijke jeugd hebben gehad. Bijvoorbeeld nooit verjaardagen hebben gevierd, nooit mee kunnen op schoolreis of nooit eten mee naar school krijgen."

Woede richting overheid

Door een combinatie van zijn moeilijke jeugd en de coronamaatregelen voelde Dennis veel woede richting de overheid. "Door mijn jeugd voelde ik me in de steek gelaten door de overheid. Ik kwam bij jeugdzorg terecht, maar had eigenlijk niemand die me hielp. Ik moest buiten slapen. Ik had geen elektriciteit, water en licht, dus ik dacht: waarom word ik in de steek gelaten door de overheid?"

Gevangenis

Dennis werd uiteindelijk gepakt door een anonieme tip. "Van iemand die heel dicht bij mij stond", zegt hij. "Uiteindelijk werd ik door de politie uit mijn bed gelicht terwijl ik lag te slapen."

De 25-jarige Dennis kwam vast te zitten en in de gevangenis kwam hij tot nieuwe inzichten. "Ik deed voorheen al heel veel slechte dingen waar veel risico's aan verbonden zaten. De rellen zijn eigenlijk toevallig en het kleinste waar ik op ben gepakt. De eye-opener waren de dubbele cellen. Ik zat daar met mensen die nog twintig jaar moesten zitten. Of jongetjes van achttien die een moord hebben gepleegd. Dat doet wel wat met je. Daar krijg je kippenvel van. Dan ga je nadenken: is dit mijn toekomst? Hier elke keer terugkomen en vaste klant worden van de gevangenis? Toen dacht ik: nee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie