FunX

Edson da Graça over ophef 'Gewoon Bloot': "De intenties zijn zuiver"

foto: NTR/Laura Oldenbroek
  1. Newschevron right
  2. Edson da Graça over ophef 'Gewoon Bloot': "De intenties zijn zuiver"

Deze week werd het nieuwe NTR-programma Gewoon Bloot aangekondigd. Daarin mogen kinderen uit groep 7 en 8 vragen stellen aan naakte mensen. Dat maakte nogal wat los. Waar sommigen het format leerzaam en taboedoorbrekend vinden, vinden anderen het absoluut niet kunnen. Presentator Edson da Graça kreeg heel wat lelijke dingen naar zijn hoofd geslingerd en vertelde er aan Merel in TopiX meer over. "Ik had de commotie wel verwacht, maar hoe het nu losgaat op mij persoonlijk dat vind ik wel echt superjammer."

Quote

Het programma is er om te laten zien dat er heel veel verschillende lichamen zijn en dat iedereen oké is zoals hij of zij is. Je hoeft niet te streven naar dat zogenaamde ideaalbeeld.

'Gewone' lichamen in plaats van perfecte plaatjes

Edson benadrukt dat de intenties van zowel het programma als hijzelf honderd procent zuiver zijn. "Heel veel kids worden blootgesteld aan uitingen op social media en videoclips waarin eigenlijk gewoon semi-seksuele handelingen te zien zijn. Dus als mensen zeggen: 'We willen niet dat onze kinderen naakt zien': je bent al te laat." En de manier waarop kinderen dan met naakt worden geconfronteerd, is vaak niet realistisch of zelfs schadelijk. "Ze worden er onzeker van, want wat je ziet zijn perfecte lichamen, super gestroomlijnd. Er zijn gewoon kids die denken: misschien ben ik dan niet goed genoeg."

Edson da Graça over 'Gewoon Bloot': "Het gaat niet om seks, maar gewoon om het menselijk lichaam." 

Zorgvuldig gemaakt

Een woordvoerder van de NTR vertelde tegen NOS dat het programma "heel zorgvuldig" is geproduceerd. "Tijdens het programma is er uitgebreid met kinderen gesproken over wat er ging gebeuren en ze konden tijdens het programma aangeven hoe ze zich voelden." Toch vinden veel mensen, waaronder politici van Denk, Fvd en SGP, het te ver gaan om kinderen voor naakte mensen neer te zetten. Er is zelfs al een petitie gestart om het uitzenden van de afleveringen tegen te gaan. "Maar we hebben ervoor gekozen om het zo echt mogelijk te laten zien", vertelt Edson. "Sommige van die modellen zijn vroeger gepest of hebben dingen meegemaakt. Dat komt allemaal naar voren in gesprekken met die kinderen." Hij hoopt dan ook dat mensen wachten met oordelen tot ze het programma zelf hebben gezien:

"Ik vind context heel belangrijk. Je moet begrijpen wat we daar om het doen zijn. Het gaat niet om seks, maar gewoon om het menselijk lichaam."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sher deed mee

Sher heeft vroeger het gesprek over haar veranderende lichaam gemist en besloot daarom als naaktmodel mee te doen aan Gewoon Bloot. "Ik dacht: hey, zo kan ik mijn stukje bijdragen en aan kinderen meegeven dat ze zich niet hoeven te schamen als hun lichaam verandert." Ze vertelt dat de kinderen in de afleveringen op een hele pure en eerlijke manier mogen vragen wat ze willen. "Het is jammer dat er zoveel ophef is over iets wat nog niet eens is uitgezonden. Maar iedereen is vrij om te bepalen of ze wel of niet kijken."

Kritiek

Edson begrijpt wel dat Gewoon Bloot, dat gebaseerd is op een Deens format, veel stof doet opwaaien. "Dat is prima, ik ben ook niet doof voor de kritieken." Hij staat zeker open voor een goed gesprek over de vorm van het programma. "Maar om dan geconfronteerd te worden met mensen die je op internet van alles noemen en je zelfs met de dood bedreigen, dat gaat echt te ver."

Gewoon Bloot is vanaf 21 maart om 19:20 uur te bekijken bij Zapp op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie