FunX

Matheus' zusje werd onterecht teruggestuurd naar Brazilië: "Het was heel heftig"

foto: Matheus (privéfoto)
  1. Newschevron right
  2. Matheus' zusje werd onterecht teruggestuurd naar Brazilië: "Het was heel heftig"

Op 17-jarige leeftijd nam Matheus afscheid van zijn moeder en zusje. Ze moesten namelijk terug naar Brazilië, terwijl hij met zijn vader in Nederland achterbleef. Al die jaren begreep hij niet waar het mis was gegaan. Tot vorig jaar. Toen ontdekte Matheus dat de reden dat zijn zusje terug moest, een fout van de IND was. Hij vertelde er meer over in gesprek met Youssef.

Quote

Op mysterieuze wijze had de IND geen data van mijn zusje tussen 1997 en 2000.

Matheus

Geen data tussen 1997 en 2000

Matheus kwam in 1997 samen met zijn moeder en zusje naar Nederland. Zijn vader verbleef hier al, dus Matheus' gezin zou eindelijk weer compleet worden. Bij aankomst in Nederland werden ze geregistreerd en na vijf jaar vroegen zij een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aan. Matheus en zijn moeder kregen er eentje, maar zijn zusje niet. Daardoor liep alles ineens heel anders dan gepland.

"Op mysterieuze wijze had de IND geen data van mijn zusje tussen 1997 en 2000", vertelt Matheus. Volgens het systeem van de IND verbleef Matheus' zusje daardoor drie jaar illegaal in Nederland. Daarom besloot de rechter dat ze terug moest naar Brazilië. "Ik was destijds een snotneus van 17 jaar en begreep er niets van. Onze advocaat vertelde dat hij het niet voor elkaar had gekregen om de IND ervan te overtuigen dat mijn zusje hier niet illegaal verbleef. Dat terwijl het zwart op wit stond, doordat wij ons bij aankomst hadden ingeschreven in de zogeheten 'Basisregistratie personen'. Ook door onze vliegtickets was dit simpel te achterhalen, maar dat heeft IND nooit gedaan."

Politiebusje voor de deur

Matheus' zusje moest op 14-jarige leeftijd Nederland verlaten. "Het was heel heftig", vertelt hij. Matheus herinnert zich alles nog als de dag van gisteren. "Het was 13 januari 2006 toen er een politiebusje voor de deur stopte. Ik was alleen thuis. Er werd aan de deur gebeld en gevraagd naar mijn zusje. Godzijdank was mijn zusje al met mijn moeder teruggegaan naar Brazilië, want ik weet niet wat er anders was gebeurd. Tot de dag van vandaag worden we nog steeds belemmerd als het gaat om ons recht om een gezin te zijn."

Matheus' zusje werd onterecht teruggestuurd naar Brazilië: "Het was heel heftig"

'Fout ligt niet bij ons'

Vorig jaar kwam Matheus' zusje uiteindelijk in Nederland studeren met een studievisum. Daardoor besloot Matheus zich weer in de zaak te verdiepen. "Het is me nu helder wat er is gebeurd en ik heb ook stukken in mijn bezit die bewijzen dat de fout niet bij ons ligt."

Matheus is nu op zoek naar een adequate advocaat. Dat blijkt een moeilijkere zoektocht dan gedacht. "Wij kunnen u er helaas niet bij helpen, misschien kunt u een ander kantoor vinden", kreeg Matheus onder andere te horen van het advocatenkantoor dat zijn gezin jaren terug bijstond. "Het is me nog niet gelukt om een advocaat te vinden. Ik zoek iemand met een expertise rondom vreemdelingenrecht, maar ook vooral iemand die de ballen heeft om de overheid aan te pakken. Die is nog niet te vinden."

Matheus LinkedIn

foto: LinkedIn: Matheus Sales de Moura

Samen aanpakken

"Ik kom er nu op een harde manier achter dat rechtvaardigheid vaak ver te zoeken is", concludeert Matheus. "Soms is de overheid een soort meerkoppig monster dat niet het beste met je voor heeft." Matheus heeft nog een belangrijke boodschap voor de mensen die hetzelfde meemaken als hij: "Ik denk niet dat ik de enige ben. Misschien zijn er anderen die denken van: ik hoor wat je zegt en ik heb hetzelfde meegemaakt. Connect me dan. Ik denk dat we dit samen moeten aanpakken."

Ster advertentie
Ster advertentie