Naar homepage
FunX

Stacey (19) schrijft met Amerikaanse gevangene en helpt hem zijn leven te beteren

foto: Privébeeldfoto: Privébeeld
  1. Newschevron right
  2. Stacey (19) schrijft met Amerikaanse gevangene en helpt hem zijn leven te beteren

Wist je dat er platforms zijn waarop je brieven kunt schrijven naar gevangenen? Jep! De 19-jarige Stacey schrijft inmiddels al vier jaar met een Amerikaanse gevangene en helpt diegene met het beteren van zijn leven. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

Stacey (19) schrijft met Amerikaanse gevangene en helpt hem zijn leven te beteren

Write a prisoner

Via een vriendin kwam Stacey achter het bestaan van de website writeaprisoner.com. Het schrijven met een gevangene leek haar wel interessant. "Ik dacht: waarom ga ik niet gevangenen helpen met dingen die zijzelf of hun familie niet voor hen kunnen regelen? Uiteindelijk kwam ik iemand tegen die niet veel steun krijgt van familieleden. Toen dacht ik: misschien kan ik hem wel helpen."

Grote fout

Stacey besloot met de inmiddels 26-jarige Isiah uit Amerika te schrijven. De twee schrijven niet alleen brieven en e-mails aan elkaar, maar kunnen soms zelfs videobellen. Isiah moet in totaal acht jaar vastzitten, waarvan hij er al vier heeft uitgezeten. Maar waarvoor zit hij eigenlijk vast? "Hij is een doodnormale jongen, maar toen hij heel jong was, heeft hij een hele grote fout gemaakt", legt Stacey uit. Met die grote fout bedoelt ze dat Isiah ooit iemand heeft neergeschoten, gelukkig zonder dodelijke afloop.

Niet judgen

Veel mensen in haar omgeving vonden het geen slimme keuze van Stacey om met een gevangene te praten. "Mijn ouders en vriendinnen waren er niet blij mee", vertelt ze. Maar Stacey besloot toch het verhaal van Isiah aan te horen en hem niet te judgen voor zijn fouten uit het verleden.

"Hij is opgegroeid in een achterstandswijk. Hij zag niets anders dan geweld in zijn omgeving. Daarom had hij eigenlijk geen keuze en ging hij het slechte pad op. Hij wist niet beter, omdat hij geen andere perspectieven had."

Hulp met opleiding

De grootste wens van Isiah was het volgen van een opleiding. Daar kon hij wel wat hulp bij gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan. "Ik heb 'm geholpen bij het regelen van papierwerk en het zoeken van een advocaat. Uiteindelijk heb ik hem ook geholpen met een opleiding. Dat was heel moeilijk vanuit Nederland, maar het is wel gelukt. Hij studeert nu namelijk psychologie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie