FunX

Raja van de Community Top 100: "Peter R. de Vries stond voor verbinding in de samenleving"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Raja van de Community Top 100: "Peter R. de Vries stond voor verbinding in de samenleving"

Het nieuws dat misdaadjournalist Peter R. de Vries op 64-jarige leeftijd is overleden raakt heel Nederland ontzettend hard. Gedurende zijn leven werd Peter geprezen om zijn doorzettingsvermogen, moed en zijn drang om mensen te verbinden. Dat is ook hoe Raja, oprichtster van de Community Top 100, hem wil herinneren en vanochtend vertelde ze daar meer over in Start met Fernando.

Rajae van de Community Top 100: "Peter R. de Vries stond voor verbinding in de samenleving"

Quote

We vonden het belangrijk om iemand op 1 te zetten die echt voor verbinding stond in de samenleving.

Rajae

Verbinding in de samenleving

De Community Top 100 heette voorheen de Kleurrijke Top 100 en is een lijst van 100 mensen die met hun werk, visie en missie het verschil weten te maken in Nederland. In 2016 stond Peter op nummer 1 in de top 100, omdat hij iemand was die voor verbinding stond, zo vertelt Raja. "We vonden het belangrijk om iemand op 1 te zetten die echt voor verbinding stond in de samenleving. Iedereen spreekt zich nu uit tegen sociale ongelijkheid en racisme, maar hij deed dat al heel vroeg. Hij was echt een pionier op heel veel vlakken, maar het feit dat hij als witte man dit soort zaken in de media bespreekbaar maakte, vonden we toen heel belangrijk. Veel mensen begrepen toen niet hoe een witte man op 1 kon staan in de Kleurrijke Top 100, maar helaas begrijpen mensen dat nu pas."

Tijdloze speech

Peter was zelf enorm trots op zijn positie in de Kleurrijke Top 100 en gaf tijdens een bijeenkomst van de organisatie achter de lijst een tijdloze speech waarin hij zijn levensmotto met de rest van Nederland deelde. "Hij heeft de nummer 1-positie echt met trots gedragen. De speech die hij gaf, is uiteindelijk legendarisch geworden en de afgelopen dagen wordt deze weer massaal gedeeld. Hij heeft daar de woorden 'On bended knee is no way to be free' uitgesproken. Voor hem betekende deze zin dat niemand aan een ander ondergeschikt is. Dat resoneerde zo erg met iedereen in de zaal. Voor heel veel mensen van kleur is hij echt een held geweest en daarom voelt het voor heel veel mensen alsof er een vriend is heengegaan."

Quote

Ik hoop dat we lering kunnen trekken uit hetgeen waar Peter voor stond en waar hij voor vocht.

Rajae

Geen andere Peter R. de Vries

Het overlijden van Peter is een groot gemis voor de Nederlandse journalistiek en ondanks dat zijn werk invloedrijk is, ziet Raja het niet snel gebeuren dat een andere misdaadjournalist in zijn voetsporen zal treden. Desondanks hoopt ze dat velen zullen leren van zijn nalatenschap. "Er is geen andere Peter R. de Vries. Hij heeft niet alleen een heleboel journalisten geïnspireerd, maar ook de gemiddelde Nederlander. Ik hoop dat we lering kunnen trekken uit hetgeen waar Peter voor stond en waar hij voor vocht. Laat mensen beseffen dat ze zijn motto moeten vasthouden. We leven in een gedeelde samenleving waarin niks doen geen optie is. Als je naar zijn woorden wil leven, laat zijn woorden je dan inspireren."

Ster advertentie
Ster advertentie