Naar homepage
Up 2 Date

Advocaten van Nabil B. vinden dat de staat Peter R. de Vries beter had kunnen beveiligen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Advocaten van Nabil B. vinden dat de staat Peter R. de Vries beter had kunnen beveiligen

Het is inmiddels een week geleden dat Peter R. de Vries werd neergeschoten in Amsterdam, maar de treurige gebeurtenis maakt bij velen nog steeds de tongen los. De advocaten van kroongetuige Nabil B., Onno de Jong en Peter Schouten, hebben gisterenavond in talkshow Op1 kritiek geuit op het gebrek aan beveiliging van Peter R. de Vries.

Geen permanente beveiliging

De Vries wilde zelf geen permanente beveiliging hebben, maar volgens Schouten betekent dat niet dat hij dan maar helemaal geen beveiliging moest krijgen. Schouten zei daarnaast dat hij en De Jong drie gesprekken hebben gevoerd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)en het Openbaar Ministerie (OM) om ervoor te zorgen dat De Vries beveiliging zou krijgen. "Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen, heb ik gezegd. Er had wel degelijk veel meer gedaan kunnen worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verbaasd

De advocaten begonnen de gesprekken met het OM en NCTV te voeren nadat ze samen met Peter R. de Vries te gast waren bij een eerdere uitzending van Op1. Schouten, die zelf persoonsbeveiliging krijgt, verbaasde zich over het feit dat De Vries de studio uitliep zonder enige beveiliging. Schouten besloot hem toen naar zijn auto te brengen, die zo'n 700 meter verderop geparkeerd stond.

Schouten neemt het zichzelf kwalijk

Schouten denkt zelf dat het had geholpen om vaker politie aanwezig te laten zijn bij De Vries. "Na de persconferentie waarop we bekendmaakten dat we de advocaten en vertrouwenspersoon zouden worden van Nabil B. waren we te gast bij de talkshow Beau. Toen heb ik gevraagd hoe het zat met de beveiliging." Bij de studio stonden vervolgens twee politiebusjes. Dat moest voldoende afschrikwekkend werken." De advocaat zegt het zichzelf kwalijk te nemen dat hij er niet goed genoeg op heeft gelet dat er altijd voldoende beveiliging aanwezig was geweest. "Dat zal de ene keer wel zo zijn geweest en de andere keer niet. Dat zullen we nu allemaal gaan uitzoeken."

Ster advertentie
Ster advertentie