Naar homepage
Up 2 Date

Alex (24) werd door 'grap' onterecht gelinkt aan aanslag Peter R. de Vries

foto: Foto Alex
  1. Newschevron right
  2. Alex (24) werd door 'grap' onterecht gelinkt aan aanslag Peter R. de Vries

Door een uit de hand gelopen grap werd de 24-jarige Alex gisterenavond onterecht gelinkt aan de schietpartij op Peter R. de Vries. Toen hij op het signalement van de schutter bleek te lijken, stuurden zijn vrienden voor de grap een foto van Alex door in een WhatsApp-groep met de tekst "haha, Alex is de dader". Niet veel later stond er een groep zwaarbewapende agenten voor hun neus.

'Grapje'

Via Burgernet werd gisterenavond bekendgemaakt hoe de man die op Peter R. de Vries heeft geschoten eruitziet. Het zou gaan om een kleine, tengere man met een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Alex zag er op dat moment precies zo uit, waardoor zijn vrienden op het idee kwamen om voor de grap een foto van hem te maken en die door te sturen. Dat grapje bleek al snel een domme zet: de foto ging binnen no time rond in verschillende WhatsApp- en Telegramgroepen. Een van Alex' vrienden belde daarom zelf nog naar de politie om de situatie uit te leggen en ook de wijkagent werd ingeschakeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acht zwaarbewapende agenten

Het kwaad was echter al geschied. Zo'n 20 minuten later werden Alex en zijn vrienden, die op dat moment aan het chillen waren in Nieuwegein, verrast door acht zwaarbewapende agenten. Nadia, een vriendin van Alex, vertelt aan NOS: "We hoorden 'handen omhoog' door een megafoon. We hadden een hond bij ons, die gespannen was en begon te blaffen. De politie richtte daar een wapen op. Toen wisten we: het is serieus."

Alex en zijn vrienden moesten zich omdraaien en op de grond gaan liggen, waarna ze gefouilleerd werden. Toen ze de situatie eenmaal uitlegden, geloofde de politie de groep meteen. "Omdat we zelf hadden gebeld", aldus Nadia. De politie van Nieuwegein heeft dit verhaal bevestigd, los van het deel dat er wapens zijn getrokken. Daar kunnen ze niks over zeggen.

Niet grappig

De vriendengroep is flink geschrokken van het uit de hand gelopen grapje. "We hebben hier wel van geleerd dat we dit soort grappen niet moeten maken", zegt Nadia. Ook Alex is er niet zo blij mee. "Het is niet echt fijn als je wordt aangezien als dader, terwijl je dat helemaal niet bent. Zelfs mijn baas appte, maar hij wist snel dat ik het niet was."

De politie benadrukt nog maar eens dat dit soort grappen echt niet kunnen. "We moeten na zo'n aanslag in een hele korte periode ontzettend veel informatie verwerken, we kunnen dit er echt niet bij hebben." Ze verzoeken iedereen daarnaast om beelden altijd naar de politie te sturen in plaats van op WhatsApp te verspreiden.

Twee verdachten

Misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) werd dinsdagavond rond half acht neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Daarna is hij ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft vandaag laten weten dat twee verdachten vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het gaat om een 35-jarige Poolse man woonachtig in het Gelderse Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. De derde verdachte, een 18-jarige Amsterdammer, is vandaag vrijgelaten en is geen verdachte meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie