FunX

Bo (26) leert mensen meer over diabetes via TikTok: "Er wordt weinig aandacht aan besteed"

foto: Instagram: @bobaesen
  1. Newschevron right
  2. Bo (26) leert mensen meer over diabetes via TikTok: "Er wordt weinig aandacht aan besteed"

Het is vandaag 14 november en dat betekent dat het Wereld Diabetes Dag is. Op deze dag wordt extra aandacht en begrip gevraagd voor diabetes. Dat is nog altijd hard nodig, want volgens de WHO lijden maar liefst 422 miljoen mensen aan diabetes. Ondanks dat veel mensen de veelvoorkomende ziekte als een last ervaren, zijn er ook velen die er een positieve draai aan weten te geven. Zo ook de 26-jarige Bo, die middels hilarische TikTok-video’s een inkijkje geeft in het leven van een diabeet. Aan FunX vertelt ze over hoe ze erachter kwam dat ze diabetes had, hoe ze op het idee kwam om TikTok-video’s te maken en wat veelvoorkomende misvattingen zijn over de ziekte.

"Even schrikken"

Veel mensen moeten er niet aan denken om zichzelf dagelijks in de vinger te prikken, te letten op hoeveel koolhydraten ze binnenkrijgen of insuline in te spuiten. Toch is het voor Bo al 17 jaar de dagelijkse realiteit. Toen ze negen jaar oud was, kreeg ze te horen dat ze diabetes heeft en daar was ze niet bepaald blij mee. "Het was wel echt even schrikken. Zeker ook omdat ik dacht dat ik niet meer zomaar alles kon eten. Daarnaast was ik op 9-jarige leeftijd heel erg bang voor naalden. Die vingerprik vond ik in het begin dan ook verschrikkelijk. Het was allemaal echt even wennen, maar ik ben blij dat ik op jonge leeftijd heb leren omgaan met diabetes in plaats van nu."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Weinig aandacht voor diabetes"

Inmiddels heeft Bo niet alleen met diabetes leren omgaan, maar brengt ze op humoristische wijze haar volgers op TikTok wat meer bij over de ziekte. "Ik begon met het maken van TikTok-video’s over diabetes, omdat ik zag dat er op school weinig aandacht aan de ziekte werd besteed. Er zijn zoveel mensen wereldwijd met diabetes, maar als ik aan mensen vertel dat ik diabetes heb dan zeggen ze vaak: 'Maar jij bent toch niet zo dik?'. Uiteindelijk heeft diabetes helemaal niets met je gewicht te maken. Omdat mensen er zo weinig over weten, dacht ik: het lijkt me leuk om op een laagdrempelige manier mensen iets bij te brengen over dit onderwerp."

Veel misvattingen

Ondanks dat diabetes erg veel voorkomt, ziet Bo dat er nog steeds ontzettend veel misvattingen over de ziekte zijn. Zo vertelt de 26-jarige dat velen nog altijd denken dat alle ongezonde voeding per definitie slecht is voor diabeten, terwijl dat in werkelijkheid reuze meevalt. "Vaak als ik ergens ga eten, zeggen mensen dingen zoals: ‘dat mag zij niet eten, want ze heeft diabetes', maar eigenlijk valt het allemaal wel mee. In principe hoef ik voor frietjes veel minder insuline te spuiten dan bijvoorbeeld yoghurt met granola en fruit. Bij diabetes is het vooral belangrijk om te letten op hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verleiding weerstaan

Hoewel Bo goed let op wat ze eet, zijn er soms wel momenten dat ze wou dat ze daar minder mee bezig hoefde te zijn. "Soms heb je wel dat stemmetje in je hoofd dat zegt: iedereen kan eten en drinken wat ze willen, terwijl ik constant moet nadenken over wat en hoeveel ik mag eten. Desondanks is het wel prima te doen en uiteindelijk moet iedereen letten op wat ze eten."

"Je bent niet alleen"

Hoewel Bo sinds jongs af aan kampt met de lasten van diabetes probeert ze middels haar video's andere diabeten ook een hart onder de riem te steken. "Je bent absoluut niet alleen, want er zijn ontzettend veel mensen met diabetes. Daarnaast is er op medisch gebied zoveel vooruitgang geboekt, dat de ziekte veel draaglijker is geworden. Je mag er dus echt trots op zijn dat je onafhankelijk kunt leven."

Ster advertentie
Ster advertentie