FunX

Chidi (29) maakt docu over moederland Nigeria: "Ik wil de mensen een stem geven"

foto: Charles Eboigbe
  1. Newschevron right
  2. Chidi (29) maakt docu over moederland Nigeria: "Ik wil de mensen een stem geven"

Chidi (29) kwam op 6-jarige leeftijd vanuit Nigeria naar Nederland toe met zijn familie. Hij groeide op in Helmond en ging jaren later op vakantie naar Nigeria met zijn moeder. Daar besloot hij een documentaire te maken over het leven in zijn moederland. Chidi vertelde er meer over in Jouw Stad.

'Ik wilde iets terugdoen voor Nigeria'

Bewapend met een camera ging Chidi in november 2019 het gesprek aan met Nigerianen die hij op straat tegenkwam. Zo sprak hij veel mensen die niet in staat zijn om voedsel voor hun gezin te kopen door de beperkte werkgelegenheid. Chidi richtte daarom het project Don't Forget To Smile Today op om geld op te halen om deze mensen te kunnen helpen. Daarvoor maakte hij onder andere een documentaire.

"Ik wilde zelf iets terugdoen voor Nigeria. Toen ik daar was, zag ik hoe de mensen omgaan met de armoede en de corrupte situatie. Ik dacht: dit is een manier om hen een stem te geven, zodat zij de wereld kunnen laten zien wat daar speelt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drie delen

Chidi heeft zijn docuserie verdeeld in drie delen. Het eerste deel gaat over The Beauty in the Struggle: "Je ziet de armoede, maar ook een stukje geluk en vreugde die de mensen uit het leven halen." Deel 2 gaat over de kinderen van Nigeria en hoe zij daar opgroeien. Zo checkt Chidi onder andere hoe het schoolsysteem in elkaar zit. Het derde en laatste deel gaat over verschillende culturele activiteiten in Nigeria. "Je ziet het pure Nigeria."

Positieve reacties

Op de documentaire wordt erg positief gereageerd. Chidi: "Ik heb ook hele leuke reacties gekregen van heel veel Nigerianen en mensen die zichzelf herkennen in het verhaal. Er zijn ook heel veel mensen die mee willen helpen met het project." Over het algemeen waren de reacties dus goed, maar Chidi ontving ook reacties van Nigerianen die het niet fijn vinden hoe het land neer wordt gezet. "Ik had zoiets van: ik wil het pure Nigeria laten zien. [...] Dit is wel het realistische beeld van wat er nu gaande is."

Het eerste deel van de documentaire staat al online. Check 'm hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie